Hem & Trädgård
05:21 | 25 april 2021

Våren är här – dags att ta hand om trädgården

Varmare temperaturer och ljusare dagar är här. Vårens intåg betyder också att det är hög tid att fixa och snygga till i trädgården.

Vårens intåg innebär att det är dags att fixa i trädgården. Trädgårdsmästaren Tomas Lindberg ger här sina tips. Foto: David Eriksson

Magazin24 tog hjälp av trädgårdsmästaren Tomas Lindberg, som driver sin egen firma Lindbergs Park och trädgårdar med basen i Hallstahammar och har över 20 års erfarenhet inom yrket.

Tomas tips och råd gällande beskärning av fruktträd:

– Det första jag tittar på när det gäller fruktträd och trädvård överhuvudtaget är hur trädet ser ut. Sen tittar jag efter sjukdomar hos trädet samt om grenar växer lite tokigt. Sen avlägsnar och rensar jag trädet på det som är gammalt eller överflödigt innan jag avslutar med att göra det fint, rent estetiskt. Att det ser snyggt och fräscht ut, säger Tomas.

Hur upptäcker man en sjukdom hos ett träd? 

– Torra grenar, bland annat. Sen finns det finns något som heter fruktträdskräfta, en svampsjukdom, som äter upp grenarna väldigt kraftigt. Det angriper vissa sorters äppelträd. Oftast tar man bort den, men är det för mycket är det bara gilla läget. Så länge frukten är ätbar så är det inga större problem.

Häcken:

– Det går att göra olika typer av beskärningar. Dels vanlig underhållsbeskärning där man bara snyggar till och formklipper eller så kan man göra en kraftig beskärning ända ner till marken. Då blir häcken tätare och börjar om från början så att säga. Det kan ta emot att klippa ner en häck eftersom det tar lång tid att växa upp igen, men det kan vara värt det för att få en tätare häck längre fram.

Gräsmattan:

– Nu under våren kan det vara mycket vinterskador, bland annat snömögel. Man kan behöva kratta ur gräsmattan ordentligt, gödsla lite och så lite nya gräsfrön. Det man framför allt bör tänka på är att gödsla gräset. Jag försöker i möjligaste mån använda naturligt gödsel, exempelvis hönsgödsel. Du får dras med en lukt i några dagar, men mitt tips är att använda naturligt gödsel om det går.

Trädgårdsmästaren Tomas Lindberg beskär ett fruktträd hos en kund i Köping. Att beskära träd är en viktig del av trädgårdsarbetet under våren. Foto: David Eriksson

Trädgården:

– Den här tiden på året gäller det att städa ut överallt och ta bort det gamla. Sen gäller det att skapa en trädgård utifrån sina egna förutsättningar och vad man vill ha. Vill du ha en paradyta behöver du vara beredd på att få jobba mycket. Man anlägger en trädgård efter sina egna behov så mitt tips är att verkligen tänka igenom vad du vill göra. Sen gäller det att sköta om efter sina behov och den kunskap man har. Samtidigt går det alltid att prata med vänner och bekanta eller läsa på internet om trädgårdsarbete.

– Dessutom ska man även våga misslyckas. Ingen är fullärd från början. Jag har hållit på med det här i 25 år och jag lär mig fortfarande. Det finns alltid mer att lära sig.

Växthus:

– Det är viktigt att ha bra ventilation för det blir otroligt varmt i ett växthus. Det är framför allt det man ska tänka på. Storlek eller utformning på växthuset beror helt på din egen tycke och smak. Och plånbok så klart.

Tomas Lindberg försöker jobba mycket efter “feng shui”-tänket. Han förklarar närmare:

– Då jobbar man mycket med energier. När jag kommer till en ny trädgård tittar jag alltid runt och ser hur det ser ut rent allmänt. Jag kollar bland annat om växter skymmer utsikten eller är felplacerade. Sen kollar jag mycket på färgsättning och utformning på trädgårdsgångar.

Hur hjälper det här sättet att tänka? 

– Egentligen handlar det bara om att allt som är placerat påverkar en på ett eller annat sätt. Då försöker man skapa en harmoni i det hela, säger Tomas.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-