Hallstahammar
17:54 | 3 maj 2023

Vattenkraften längs Kolbäcksån blir konst

Utställningen består av fem platsspecifika bild- och ljudverk längs Kolbäcksån, säger konstnären Kajsa G. Eriksson.

Kajsa G. Eriksson är konstnär, f.d. professor på HDK-Valand, Göteborgs universitet och en av grundarna till Vague Research Studios. Här vid Sörkvarnsforsen i Kolbäcksån, nära Hallstahammars kraftstation. Foto: Pia Nordlander

Under sommaren 2023 visas utställningen Fallhöjdens magi i anslutning till Kolbäcksån i Västmanland – på fem olika platser. Den 5 maj är det vernissage vid Västanfors hembygdsgård i Fagersta. Bakom verken står Kajsa G. Eriksson, konstnär och före detta professor på HDK-Valand vid Göteborgs universitet.

– Det handlar om vattenkraften och kretsloppet. Utställningen består av fem platsspecifika bild- och ljudverk längs Kolbäcksån, säger Kajsa G. Eriksson i ett pressmeddelande från Mälarenergi.

Tankarna om att genomföra detta projekt började med att Kajsa G. Eriksson besökte Kulturlabbet Västmanland hösten 2021. Detta för att ett filmprojekt, som Kajsa och Vague Research Studios hade arbetat med, skulle visas i Västerås.

– Filmprojektet handlade om energi, el och hållbarhet och när jag då var i Västerås, så fick jag möjlighet att besöka Turbinhuset. Det är en av Sveriges allra första kraftstationer och har spelat en enorm roll för Västerås utveckling. Det var bland annat på grund av den här kraftstationens elproduktion som ASEA valde att etablera sig i staden. I Turbinhuset upplevde jag en konkret fysisk koppling mellan samhälle, elektricitet och natur. Jag blev väldigt fascinerad.

Kajsa i samtal med Ulf Andersson, som är chef för vattenkraften inom Mälarenergi. Foto: Pia Nordlander

Detta ledde i sin tur fram till att Eriksson tillbringade en vecka i Västmanland under förra sommaren där hon åkte runt till olika platser relaterade till vattenkraft och fallhöjd.

– Det blev en slags turné och en intensiv vecka runt Kolbäcksån, med guider från Ekomuseum Bergslagen, Strömsholms Kanal och Mälarenergi. Under dessa dagar gjorde jag research till det konstprojekt som nu presenteras sommaren 2023 med titeln Fallhöjdens magi. Det är ju vattnets fallhöjd vid vattenkraftverken som skapar förutsättningarna för elproduktionen. Här finns så mycket av vår historia. Vattenkraften drev den industritekniska utvecklingen och är en av förklaringarna till att Sverige är ett så rikt land. Vid vattendragen i Västmanland blir det väldigt tydligt, säger Kajsa, och fortsätter:

– Utgångspunkten i Fallhöjdens magi är vår industritekniska historia, naturen och kretsloppet. Men utställningen tar också fasta på det estetiska runt vattnet – som vattenspeglar och dammluckor – och ett kulturarv där myter och sagolika berättelser ingår. Poängen med projektet är att skapa övergångar mellan teknik, natur och kultur.

Enligt pressmeddelandet från Mälarenergi består Fallhöjdens magi av fem platsspecifika bild- och ljudverk utmed Kolbäcksån i Västmanland. Det beskrivs som ”en poetisk berättelse om kraft och kretslopp”. De fem platserna är:

  • Västanfors hembygdsgård, Fagersta
  • Ängelsberg (bryggan nedanför järnvägsstationen, vid sjön Åmänningen) Fagersta
  • Virsbo, parkeringsficka mitt emot Folkets hus, Surahammar
  • Skantzen, vid parkeringen, Hallstahammar
  • Västerkvarns kraftstation, Hallstahammar
Fallhöjdens magi handlar om kraft och kretslopp och består av fem platsspecifika bild- och ljudverk längs Kolbäcksån. Ett av verken finns vid Västerkvarns kraftstation i Hallstahammar. Foto: Mälarenergi

– Besökare kan uppleva ett verk, två eller alla – det är upp till var och en. Det går också att ta del av berättelserna via webben, men naturligtvis tillförs en extra dimension när man är på plats, säger Kajsa G. Eriksson.

Fallhöjdens magi visas under perioden 5 maj till 30 september och är ett projekt av Vague Research Studios i samarbete med Art space – Ekomuseum Bergslagen, Strömsholms Kanal och Mälarenergi med stöd av Region Västmanland. Vague Research Studios är en plats för experimentella och konstnärliga samarbetsprojekt.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-