Västmanland
11:39 | 12 oktober 2021

Länspolisen ser en ökning av stölder kopplade till utländska ligor

Bildelar, fyrhjulingar, åkgräsklippare och katalysatorer finns med bland det som stulits i större grad.

Foto: David Eriksson/arkiv

Polisen i Västmanland meddelar i ett pressmeddelande under tisdagsförmiddagen att myndigheten har sett att brott där procentuellt sett majoriteten misstänks begås utländska stöldligor har ökat sedan Sverige lättade på restriktionerna kring inresor. Ligorna uppges röra sig över stora områden.

– Ökningen syns inte bara i Västmanland utan i hela Sverige, säger Daniel Lindström som är tillförordnad chef på underrättelsesektionen i Västmanland, i pressmeddelandet. 

De brott som polisen ser ökar är stölder av bildelar, fyrhjulingar och åkgräsklippare, katalysatorer, verktygsmaskiner, båtmotorer, GPS-utrustning samt entreprenadmaskiner. Anledningen till att polisen misstänker utländska ligor bygger på underrättelseinformation, gripanden och upptäckter av- och omlastningsplatser.

– Ganska nyligen sedan greps två inresta litauiska medborgare efter att en polispatrull kontrollerat en mindre lastbil på en enslig skogsväg i Västmanland. I lastbilen stod en stulen fyrhjuling som med stor sannolikhet var på väg att bli omlastad och transporterad ut ur Sverige. Personerna blev misstänkta grov stöld och fyrhjulingen lämnades tillbaka till ägaren, säger Daniel Lindström.

Polisen vill sätta stopp för stöldligorna och vill därför ha hjälp från allmänheten med tips och iakttagelser.

– Kontakta polisen om du tycker att något sticker ut, till exempel ett fordon som inte hör hemma i bilden eller en av- och omlastningsplats där det rör sig nattetid, säger Daniel Lindström.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-