REGIONEN
12:25 | 3 april 2024

Nedgång för nyföretagandet

Under årets första kvartal sjönk nyföretagandet i regionen med 9 procent jämfört med samma period förra året, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma Spcs har analyserat. I riket som helhet sjönk nyföretagandet med 9 procent.

Foto: Freepik.

– I lågkonjunkturens Sverige behöver fler företag startas, inte färre. Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag – nu behövs varje person som tar steget till eget företagande för att vi ska behålla välfärden i Västmanland, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets första kvartal startades totalt 330 nya företag i Västmanland. Det är en minskning med 9 procent jämfört med samma period 2023. Under början av 2024 syntes en positiv trend i riket som helhet med en nedgång på bara 4 procent. Nu störtdyker nyföretagandet igen, i mars föll det med hela 20 procent. Ett ljus i mörkret är att NyföretagarCentrum, som hjälper personer som vill starta företag, rapporterar om att rekordmånga blivande företagare vill ha hjälp att ta steget till eget företag.

Enligt Sifoundersökningar som Visma Spcs genomför årligen drömmer var tredje svensk, 29 procent, om att bli egen företagare. Ett av de vanligaste skälen till att inte förverkliga sin företagsdröm är att den ekonomiska tryggheten för småföretagare upplevs vara sämre än den för anställda.

– Småföretagen bidrar med var tredje skattekrona till kommunerna. Vi vet att kriser kan innebära nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Nu måste beslutsfattarna i länet ta vara på den kraften och erbjuda vägledning, främja samarbete och skapa ett gynnsamt företagsklimat så att fler västmanlänningar vågar startar företag, säger Boo Gunnarson.

Halland är det enda länet som visar en tydlig ökning i nyföretagande, plus 6 procent under första kvartalet. Störst var nedgången i Uppsala län, ner 27 procent, och Kronoberg, ner 25 procent.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda.

Fem tips: Så lyckas du med din företagsstart
1. Marknadsför ditt företag
Kommunicera i kanaler och sociala medier där du når din tänkta målgrupp. Skaffa en hemsida eller webshop och börja marknadsföra ditt företag.

2. Förstå dina kunder
Ta på dig kundens glasögon – vill du vara kund hos dig själv? Vad googlar dina kunder på, och hittar de dig när de gör det?

3. Skaffa kunder först
Börja skaffa kunder redan innan företaget är i gång – ditt företag startar först när du fakturerar din första kund. Och spara alla kvitton från uppstarten!

4. Håll koll på onödiga kostnader
Dålig likviditet kan vara ett hot även mot företag som går bra. Håll koll på likviditeten och undersök om du kan hyra i stället för att köpa saker.

5. Skaffa en mentor
Du behöver inte uppfinna alla hjul själv. Lär av andras erfarenheter genom att skaffa en mentor.

Statistik över nyföretagandet på riks- och länsnivå
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-