KRÖNIKA
18:00 | 27 maj 2022

Rafails kors som referens kan öppna dörrar

Vad är egentligen jobbigt? Vad är tråkigt, tröttsamt eller meningslöst?

Frågor som givetvis är svåra att svara på och måste från fall till fall sättas i sina sammanhang.

Det finns dock alltid möjligheten att använda en referens, en slags värdemätare att balansera sitt eller sin omgivnings ställningstagande mot.

Låt mig ta några exempel. För en tid sedan överhörde jag i en affär ett samtal mellan en moder och hennes, typ, 11-åriga son. ”Kan du hämta osten därborta på hyllan”, sa modern till sonen. ”Nej, jag orkar inte. Det är för långt bort”, svarade han. Varav modern själv fick ta det tre stegen till hyllan för att inbringa en Grevé.

Föräldrar löser ofta problem på det kortsiktigt enklaste sättet. ”Kan jag här i affären lära min son vad långt bort egentligen innebär? Nej, jag skjuter på det till ett framtida tillfälle. Vi måste move on.” , tänker modern.

Direkt respons mot sonen, som givetvis inte hade hjälpt men haft sina poänger, kunde ha varit; ”Den nyupptäckta stjärnan Earendel ligger långt bort. Cirka 28 miljarder ljusår bort, närmare bestämt”. ”Nej, jag har ångrat mig. Jag vill att du ska gå till Zasavica i Serbien och hämta värdens dyraste ost istället. Det är bara 223 mil dit. Seså, rör på fötterna …”. ”Vet du vad som ligger långt bort? Din veckopeng.”

Som sagt, resonemang av det här slaget, med en 11-åring lär inte ha hjälpt. Men hur är det med en 18-åring? Hos en myndig person, med makt och ansvar över sig själv, sin egendom och sitt dagliga liv. Receptiviteten borde här vara något högre. En person som går sista året i gymnasiet och ska fatta beslut rörande hens framtid som till exempel:

– Viktigt för din framtid att du pluggar inför det här provet, säger läraren.
– Nej, det är för jobbigt, svarar eleven.

– Lär dig dessa tre formler så kommer du att förstå algebra mycket bättre, säger läraren.
– Nej, det tar för lång tid, svarar eleven.

Rafaiels kors

Läraren; ”Låt mig berätta om något som var extremt jobbigt, tog lång tid och slutade i total blindhet för upphovsmannen. Det berömda träkorset Rafails kors, som förvaras i Rila kloster i Bulgarien, är ett kors innehållande 104 religiösa scener med över 650 miniatyrfigurer utskurna ur ett enda trästycke (81×43 cm) mellan åren 1790 och 1802. Munken Rafail, som med hjälp av starka förstoringsglas utförde bravaden förlorade sin syn på köpet. Det min vän, är både lång tid och jobbigt.”

– Varför gör man ett sånt kors?, svarar eleven.

Faktum är att eleven har här en poäng. Munken gjorde det för att visa sin enorma ödmjukhet inför Gud eller nåt liknande. Trams oavsett. Insatsen är däremot inget trams, den är enorm. Anledningen varför, kan däremot diskuteras. Vilken referens man än puttar in så finns där en annan sida av myntet. Referensen har endast ett syfte, att just visa andra sidan av myntet. Det är kanske inte så långt som du tror. Det är kanske inte så jobbigt som du påstår, och så vidare.

Det enda sättet för dig att komma till insikt är att du själv utför handlingen. Gör det otippade och prova, bara en enda gång. Lär dig dessa tre formler, det kan öppna dörrar du aldrig visste fanns.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-