Västmanland
09:00 | 6 juni 2022

Sluta kasta skattemedel i sjön – ta höjd för Hjulstabron

(C) i Västmanland vill inte att Köpings investering i hamnprojektet ska vara förgäves.

Vi behöver ställa om våra transporter och sjötrafiken är en nyckel för att öka andelen gröna transporter. Sjövägen har kapaciteten att ersätta hundratals lastbilar, men då måste det bli billigare att frakta godset och Hjulstabron byggas om, vilket är en ren miljöinvestering säger Anders Wigelsbo (C), riksdagskandidat.

Hjulstabron är en avgörande faktor för Norden största insjöhamn, för Mälarens enorma utvecklingspotential gällande klimatsmarta transporter, för arbetspendlarens vardag och är en kritisk del för svensk säkerhetspolitik. Många investeringar har gjorts längs väg 55 och i Västerås och Köpings hamnar, men när statens förslag till nationell trafikplan presenterades stod det klart att investeringarna riskerar att vara pengar som kastats i sjön då finansiering för ombyggnation av Hjulstabron saknas helt.

Det är en besvikelse och ett misslyckande att staten inte fullföljer sitt åtagande när Hjulstabron inte ingår i den nationella trafikplanen. Jag och Centerpartiet förväntar oss att infrastrukturministern presenterar en ny plan senast den 16 juni, där ombyggnation av Hjulstabron finns med, säger Anders Åkesson (C), vice ordförande i riksdagens Trafikutskott under ett möte med representanterna från Sörmland, Västmanland och Uppsala län vid Hjulstabron.

Vi i Mälarhamnar har tillsammans med våra ägare Köping och Västerås kommuner investerat miljardbelopp för att rusta både hamnarna och farlederna för att ta emot fler och större fartyg och vi förväntar oss nu att staten gör sina investeringar, annars har staten kastat våra skattepengar i sjön, konstaterade Lars Kallsäby (C), ordförande i Mälarhamnar.


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-