Västmanland
17:56 | 14 september 2021

Uttagen av kontanter minskar i länet

Det senaste året syns en minskning med 12 procent: ”Finns fortfarande ett stort samhällsbehov av en fungerande kontanthantering”.

Foto: Riksbanken/Arkiv

Enligt färsk statistik från Bankomat AB, en kedja av uttagsautomater i Sverige, tog invånvarna i Västmanland ut 897 miljoner kronor i Bankomats uttagsautomater under första halvåret 2021. I genomsnitt tog varje västmanlänning ut 537 kronor i månaden, vilket är en minskning med 12 procent jämfört med första halvåret 2020.

– Även om efterfrågan på kontanter nu minskar snabbt finns fortfarande ett stort samhällsbehov av en fungerande kontanthantering. Kontanter är viktiga både för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande.

Utvecklingen i Västmanland följer riket i stort, där uttagen av kontanter minskade från 34 miljarder kronor under första halvåret 2020 till 30 miljarder första halvåret 2021. Tidigare statistik från Kontantbarometern visar att uttagen sett över tid har minskat med ungefär 10 procent per år. Under Coronapandemin har minskningen varit ännu större.

– När efterfrågan på kontanter stadigt minskar, så blir det mindre attraktivt för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, värdebolag och handlare att hantera kontanter. Det har lett till att delar av kontantinfrastrukturen i samhället har monterats ned, säger Johan Nilsson.

Uttag och insättning per person och månad under första halvåret 2021 i varje kommun i Västmanland. I vissa kommuner saknas insättningsautomater och därför redovisas inte insättning i de kommunerna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-