Arboga
06:30 | 30 januari 2021

10 000 vinyler tar plats i Stefans nostalgipalats

Vinyler så långt ögat kan nå. Nu öppnar Arbogabon Stefan Renström en ny filial av Nostalgipalatset i hemstaden. ”Jag har skapat någonting här som Västmanland aldrig har sett”, säger Stefan.

Det finns äver 10 000 vinyler att bläddra bland när Stefan Renström nu öppnar butiken Nostalgipalatset i Arboga. Foto: David Eriksson

Stefan Renström äger och driver sedan tidigare Nostalgipalatset/Trash Palace på Sankt Eriksgatan i centrala Stockholm där han köper och säljer vinylskivor, samlarobjekt, antikt, kuriosa, gamla leksaker, filmaffischer samt posters..

Från början fungerade den rustika lokalen på på Industrigatan i Arboga som ett lager, men efter pandemins intåg bestämde sig Stefan i höstas för att i stället öppna en butik.

– Vinyler är stort just nu. Jag har hållit på med det här i 30 års tid och så stort som det är nu har det aldrig varit tidigare, konstaterar Stefan.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror folk vill ha en fysisk produkt. Personligen vet jag inte vad jag ska lyssna på när jag går in på Spotify. Jag måste ha en produkt och jag tror fler känner likadant.

Stefan berättar vidare att en stor del av kundkretsen är personer mellan 20-30 år. Alltså inte den generation som växte upp med vinyler.

– Vi har upplevt en ganska stor förändring. I dag är det väldigt många yngre som fått upp intresset för vinyl samtidigt som vi 40-plussare har kvar det. Samtidigt har det länge varit så, fast inom vissa kategorier.

Vad är den stora skillnaden mellan att lyssna på vinyl jämfört med exempelvis Spotify?

– Det är upplevelsen. I dag släpps allting på vinyl och det ger en merkänsla att ha ett album framför sig rent fysiskt.

Det finns en hel vinyler att bläddra bland i den nya butiken. Närmare bestämt över 10 000 stycken. Här finns allt från ABBA, The Beatles, Miles Davis, Ulf Lundell till hårdrock och metal. Även flera lokala band som Within Reach från Arboga och Charta 77 från Köping finns bland lådorna.

– Jag har skapat någonting här som Västmanland aldrig har sett. Så här många skivor har det nog aldrig funnits här, säger Stefan.

Själva butiken ligger lite avsides, men det tror inte Stefan kommer vara några problem.

– Jag har haft i åtanke tidigare för att öppna en butik i Örebro, men jag tror det här kommer fungera precis lika väl. Det finns ett så stort intresse att folk kommer åka hit ändå. Vet folk att de kan hitta en skiva så kommer de åka hit.

Denna helg, lördagen den 30 januari, slår Stefan upp portarna för besökare och kunder. Restriktioner gör dock att endast fem personer får vistas i lokalen samtidigt, som till en början kommer ha öppet på onsdagar och lördagar.

– Det ska bli riktigt häftigt att få öppna butiken här i Arboga, säger Stefan.

Butiken är som det redan nämnts välfylld. För Stefan Renström slutar dock aldrig jakten på vinyler.

– Normalt sätt reser jag världen över fyra eller fem månader varje år och köper vinyler av privatpersoner, men det går ju inte just nu på grund av pandemin. Jag är ständigt på jakt efter skivor, avslutar Stefan Renström.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-