Allt i protokoll och diarium, tack!
Reflektioner kring insändare i Bbl/AT.
Reflektioner kring insändare i Bbl/AT.
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning är en tidning som har ägare i Stockholm, som formges på annan ort och vars ledare inte skrivs i Köping. I flera insändare i denna tidning har kommunala tjänstemän fått gå till attack mot gräv och granskning i Magazin24, en tidning som ägs lokalt och vars hela journalistiska innehåll skapas och produceras lokalt. Det framgår i insändarna i Bbl/AT att skribenterna finns inom Köping kommun.
Citat ur insändare i Bbl/AT:
”Magazin24 tar upp en stor post i kommunens budget”.
Kommentar: Köpings kommun omsätter närmare två miljarder kronor och har 2 500 fast anställda. Är det någon vettig köpingsbo som tror på uppgiften i en insändare i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning? Att Magazin24 tar upp en stor del av kommunens budget?
I en annan insändare läser vi:
”Men vad händer när tryckfrihetsförordningen används i missbrukande syfte – när mängden information som begärs ut går ut över andras arbetsuppgifter. Ska tryckfrihetsförordningen väga tyngre än miljöbalken, ordningslagen med mera.”
Kommentar: Tryckfrihetsförordningen är en av våra grundlagar. Grundlagar väger tyngre än vanlig lag. Ja, Tryckfrihetsförordningen väger tyngre än miljöbalken och ordningsbalken.
En insändare anklagar oss för att ”terrorisera kommunen” när vi begär ut allmänna handlingar. Att begära ut allmänna handlingar är en del av den svenska offentlighetsprincipen. En rättighet som tillkommer varje medborgare – inte bara medierna, inskriven i den svenska grundlagen.
Kommentar: Om detta är terrorism så är varje kommunal tjänsteman välkommen att anmäla oss för brott mot den svenska terroristbrottslagen. Är det någon som tror att en svensk domstol skulle döma oss för terrorism – för att vi begär ut allmänna handlingar hos Köpings kommun?
Någon skriver i en insändare i Bbl/AT ”…att det vore bättre att lägga resurser på vård och omsorg” än att ”ta fram uppgifter som verkar vara sånt som misskrediterar kommunens förtroendevalda.”
Kommentar: Milda makter, som Snobben skulle ha sagt. Är det någon som tror att det är personal inom vård och omsorg som tar fram allmänna handlingar, när media eller medborgare begär ut? Det gör en särskild enhet, registratorenheten – vars uppgift är att bland annat lämna ut allmänna handlingar.
Faktauppgifterna i Bärgslagsbladets orkestrerade insändare är saklösa, sanslösa och vilseledande. Åsikten är alltid fri, men även i insändare bör sakpåståenden vara sanna och relevanta – inte osanna och vilseledande. Det borde varje ansvarig utgivare känna till.
Staffan Sillén, som började i Bärgslagsbladet och sedan blev hög chef inom både Sveriges Radio och Sveriges Television, har i Magazin24 kommenterat insändarna i Bärgslagsbladet:
”Ett nytt inslag är också anonyma insändare som säkert är spontant skrivna av enskilda tjänstemän i en del fall, men som i andra fall verkar administrativt riggade av ledande kommunala tjänstemän.”
Jag och min grävande kollega utmålas i Bärgslagsbladets insändare som ”kommunhatare”. I kommunistiska diktaturer kallas fria intellektuella, som kritiserar makten, omväxlande för ”statens fiender” eller ”folkets fiender”.
När Vilhelm Moberg och Armas Sastamoinen i Arbetaren dokumenterade rättsrötan i Sverige på 50-talet anklagades de för att lida av ”kverulansparanoia”. Det skulle låta som en psykiatrisk diagnos men vara bara ett påhittat begrepp.
Två av våra gräv har har fått större genomslag och medfört beslut till stor fördel för Köping och dess medborgare: vårt avslöjande om missbruket av betalkort inom Köpings kommun och de hemliga planerna på en vätgasfabrik i Köping.
I fråga om betalkorten kunde vårt gräv och vår granskning avslöja:
En yvig representation i strid med regelverket; attesteringar i strid med attestreglementet, där underordnade attesterade sina chefer; fördyrande inköp av andra leverantörer än kommunen har avtal med; kontantuttag i bankomater; i bokföringen godkända transaktioner fastän kvitton saknats – men också användandet av betalkort för utgifter som inte kan klassas som något annat än rent privata.
KPMGs utredning kunde bekräfta vad vi avslöjat – och nu har Köpings kommun fått ett mycket striktare regelverk kring hur betalkort får användas. Ett nytt regelverk är beslutat i Köpings kommunfullmäktige. Detta kommer att spara många kronor åt skattebetalarna.
I fråga om den planerade vätgasfabriken kunde vårt gräv och vår granskning avslöja:
Torsten Granberg och hans företag Plagazi lovade att bidra till Köpings gröna omställning, skapa många nya jobb, sätta Köping på kartan och bidra till ett väsentligt tillskott av spillvärde in i Köpings fjärrvärmesystem.
Köpings kommun gjorde ingen bakgrundskontroll, varken av entreprenör eller företag, utan rullade ut röda mattan – betalade bolagets kostnader för advokater och konsulter och erbjöd tomtmark för den tänkta vätgasfabriken, Sjötullen, nära två bostadsområden och nära Yara, som också har explosivitet som inbyggd risk i sin produktion.
Efter över 40 granskande artiklar i Magazin24 stoppades till sist vätgasfabriken efter beslut av sittande styre. Allt Plagazi påstod var fejk och båg, hade vi avslöjat, framför allt snacket om ”grön omställning”. Plagazi hade i själva verket fått nej på alla ansökningar om många miljoner i bidrag från statliga myndigheter för sin påstådda gröna omställning. Grön omställning kräver att energin kommer från sol, vind och vatten – inte utvinns ur 75 000 ton importerat avfall per år, som Plagazi tänkt sig. Klara besked från till exempel Naturvårdsverket och Energimyndigheten.
Gång på gång hittar vi faktaupplysningar, som inte framgår i Köpings kommuns protokoll och diarium, hos till exempel statliga myndigheter och i våra domstolar. Exempel från till exempel våra kommunala bolag VME, Köpings Kabel-TV AB och KBAB. Allt detta har vi berättat om i våra artiklar i Magazin24.
Självklart måste allt vi kan hitta hos till exempel statliga myndigheter och i våra domstolar, som rör kommunkoncernen Köping, också finnas i Köping kommunens diarium och offentliga handlingar!
Ledarna i Bbl/AT skrivs inte lokalt utan centralt, någon annan stans än i Köping eller Arboga. Vi instämmer dock till fullo i vad vi kunde läsa på ledarsidan i Bärgslagsbladet/Arboga Tidning den 1 dec 2023.
”De kommuner med lokaltidningar som granskar besluten och verksamheterna borde tacka sin lyckliga stjärna i stället för att beklaga sig över besvärliga granskningar.”
Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.