Arbetsförmedlingen: Tips att tänka på inför gymnasievalet
”Det viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning”.
”Det viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning”.
Det har blivit hög tid för landets niondeklassare att fundera över val till gymnasiet. Oavsett vilken utbildning det blir, så kommer de som fullföljer sin gymnasieutbildning att ha en bättre chans på arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingen saknar fyra av tio unga (18–24 år) inskrivna på myndigheten gymnasieutbildning.
– Det viktigaste är att fullfölja sin gymnasieutbildning. Därför ska man välja en utbildning efter intresse, men det är också bra att ta en titt på våra bedömningar om behovet just nu och hur efterfrågan på sikt inom olika yrken. Då är man bättre förberedd på vilken arbetsmarknad som väntar efter gymnasiet, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Flera yrkesutbildningar på gymnasiet anses ge goda chanser till jobb direkt efter examen. Det gäller framför allt utbildningar inom bygg och anläggning, restaurang och livsmedel, fordon, transport, industriteknik samt vård och omsorg.
– Vill du ha ett jobb direkt efter gymnasiet så är ett yrkesprogram ett bra val. Till exempel kock, bilmekaniker eller undersköterska, säger Kerstin Eriksson.
Enligt Arbetsförmedlingen finns det även kloka utbildningsval att göra både inom ett högskoleförberedande och ett yrkesförberedande program. Detta eftersom kunskapsnivån stiger inom många yrken, framför allt som en följd av den ökade digitaliseringen på arbetsmarknaden.
– Läs och ta del av information om de områden du är intresserad av, det är en viktig förberedelse inför valet, säger Kerstin Eriksson.