Arboga
18:10 | 10 november 2020

Arboga får stor roll i dokumentär om Stockholms blodbad

Arbogateatern och Arboga Riddarna medverkar i en SVT-dokumentär om Stockholms blodbad.

Inspelning av blodbadet i Arboga Riddarnas ridhus mot en så kallad green screen. En hängning förbereds, i förgrunden står skådespelare från Arbogateatern och tittar på (Bo Sporre, Emelie Hertzman och Christopher Eriksson). Foto: Arbogateatern och Arboga Riddarna

I år är det 500 år sedan Stockholms blodbad ägde rum och det uppmärksammas med en dokumentär i två delar med dramatiserade inslag som kommer att sändas i mellandagarna i år.

Medverkar gör Arbogateatern och Arboga Riddarna, faktum är att flera stora scener, bland annat själva blodbadet, filmades i Arboga.

I ridhuset som tillhör Arboga Riddarna sattes en stor green screen upp, och några scener är filmade i skogen i Lunger.

Två av huvudrollerna spelas av Gustav Norman från Arboga Riddarna och Emelie Hertzman från Arbogateatern, de går in i rollerna som Sveriges riksföreståndarpar Sten Sture och Kristina Gyllenstierna, som försvarar Sverige mot Kristian Tyrann. Flera roller innehas av medlemmar från Arbogateatern och Arboga Riddarna.

”I de två avsnitten på en timma var kommer historikers berättande att varvas med dramatiserade inslag av händelserna som ledde fram till Stockholms blodbad. De dramatiserade inslagen är producerade av Velour Film och Faktabruket står för manuset och historikernas inslag.”, skriver Arbogateatern i ett pressmeddelande.

Det första avsnittet sänds på SVT1 klockan 21.00 den 28 december.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-