Arboga
09:11 | 19 november 2022

Arboga Jul växer stadigt – hela centrum ska engageras

Arrangören Arboga i Centrum vill bjuda på en händelserik dag med stor variation i utbudet: ”Det ska finnas något för alla”.

Årets julmarknad i Arboga kommer vara annorlunda jämfört med tidigare år. Foto: Björn Blomgren/arkiv

Julmarknaden i Arboga har av tradition varit lokaliserad främst i Ahllöfsparken. I år blir marknaden, som går under namnet ”Arboga Jul”, betydligt större.

Carola Andersson, projektledare för Arboga i Centrum, berättar mer om det stora evenemanget som sker lördagen den 10 december:

– I år kommer vi att göra en lite annorlunda julmarknad. Arboga Jul öppnar upp för ett mycket bredare evenemang än bara marknad. Vi kommer frångå att vara i Ahllöfsparken. Marknaden kommer i stället sträcka sig längs Nygatan och ner på Stora Torget. Beroende på hur mycket marknad det blir så önskar vi också att få in fler marknadsknallar av det mer moderna slaget på Järntorget, säger Carola Andersson.

Ahllöfsparken kommer dock inte stå tom den 10 december.

– Där kommer vi ha ett tomteland. Hela det området kommer vara för barnaktiviteter. Tomten kommer vara där med hela familjen och sina nissar. Barnen kommer bland annat att leta efter tomtar i parken. Det blir en härlig aktivitet, säger Carola.

Arrangörens tanke med att flytta marknaden från Ahllöfsparken till Nygatan och vidare är att få alla butiker i centrum involverade i evenemanget.

– Vi vill gärna öppna upp för att besökare också ska kunna se de befintliga affärerna som finns i Arboga. Butikerna ska ha lättare att öppna upp sin dörr och bjuda in till aktiviteter eller försäljning. På så sätt får man ett mer naturligt flöde. Vi ser det som ett bra sätt att visa upp vad vi har i Arboga.

Ahllöfsparken blir ett Tomteland i år. Foto: Arboga kommun/arkiv

Arboga i Centrum har tagit ett fram ett preliminärt program för dagen och den innehåller mycket. Bland annat nämns julmusik, hästtorg, riddare, julskyltning, fika, luciakröning, värmande eldkorgar och mycket mera.

– Det innehåller mycket mer än bara marknad. Därför använder vi oss av namnet Arboga Jul. Vi har tidigare haft Arboga Möte och Arboga Halloween, till exempel. Vem vet, det kanske blir Arboga Påsk också, skrattar Carola Andersson.

Som fortsätter:

– Vi tycker att det här breddar upp för att det ska hända andra saker på stan och inte bara marknad. Visst, det är jättekul med marknad, men det finns mycket annat som hör julen till.

Carola Andersson, medlemmarna i Arboga i Centrum och många andra hoppas att dagen ska förgyllas med snö.

– Jag var med och anordnade påskmarknaden i år. Då var det 20 centimeter snö på backen. Det var påskmarknad i snö och vi letade påskägg i snö. I värsta fall får vi nu leta tomtar i gräs, men det är inget vi kan styra. Vi hoppas verkligen att det blir snö för det ger extra julkänsla, säger Carola.

Snö eller inte så hoppas arrangören att Arbogaborna och utomsocknes gäster kommer uppskatta familjeevenemanget ”Arboga Jul”.

– Det kommer hända väldigt mycket och det ska finnas något för alla. Om det blir lyckat så har vi en bra grund att stå på inför nästa år, säger Carola.

Som avslutar:

– Det finns fortfarande plats för utställare. Även om man vill anmäla sig sent så går det bra. I dagsläget har vi någonstans mellan 35 och 40 anmälda. Jag hoppas på mellan 55 och 60 utställare. Föreningar till exempel är väldigt välkomna att höra sig om man har en idé kring vad man kan vilja göra. Det kan vara en idrottsförening eller vilken förening som helst. Det är bara att höra av sig om man vill vara med. Ju fler vi är tillsammans desto roligare blir det.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-