Australiensiskt koncept lyfter Västmanlands lärare
Nu inbjuder man till ett öppet seminarium i Folkets hus, Köping.
Nu inbjuder man till ett öppet seminarium i Folkets hus, Köping.
Ett tvåårigt samarbetsprojekt mellan forskare och skolor i Kungsör och Köping visar att ett australiensiskt fortbildningsprogram kan revolutionera svensk undervisning. Genom projektet KOoL har lärare och rektorer utvecklat sin undervisning och det kollegiala lärandet – med imponerande resultat.
Sedan projektstarten har ett femtiotal lärare och rektorer från fyra skolor i Västmanland arbetat nära forskare från Mälardalens universitet och University of Newcastle i Australien. Tillsammans har de testat och anpassat det prisbelönta kompetensutvecklingsprogrammet Quality Teaching Rounds (QTR) för svenska klassrum.
Projektet, som fått namnet KOoL – Kollegial Observation och Lektionsanalys – har finansierats med 1,8 miljoner kronor av Mälardalens Kompetenscentrum för lärande.
QTR bygger på kollegiala observationer och gemensamma lektionsanalyser. Programmet har i flera stora studier i Australien visat på starka resultat: elever vars lärare deltagit i QTR uppnår motsvarande två extra månaders skolframgång per läsår.
Effekterna är särskilt stora för elever från socioekonomiskt utsatta områden. Programmet används idag på omkring 1 500 skolor i Australien.
Flera lärare anser att det har varit mycket givande att arbeta med en modell som inte bara bygger på forskning, utan också på samarbete och reflektion. Man har sett konkreta effekter i klassrummet.
Erfarenheterna från de svenska skolorna pekar mot ökad undervisningskvalitet och ett stärkt samarbete mellan kollegor. Deltagarna har fått verktyg att utveckla sin undervisning systematiskt, vilket lett till både professionell utveckling och bättre lärmiljöer för eleverna.
Nu bjuder Mälardalens universitet nu in till ett seminarium 29 april i Folkets hus Köping, där resultaten från KOoL-projektet presenteras. Syftet är att inspirera fler skolor att pröva metoden och skapa en bredare diskussion om hur svensk undervisning kan stärkas genom forskningsbaserade arbetssätt.