Lokalt näringsliv
11:50 | 12 mars 2021

CW Rör startar om i ny kostym efter konkursen

Anrika CW Rör skulle firat 100-års­jubileum i år. Men förra veckan försattes företaget i konkurs. Nu startar företaget om under ny flagg, med namnet Nya CW Rör.

Thomas Andersson var vd för CW Rör, som försattes i konkurs förra veckan. Företaget har startat om under namnet Nya CW Rör, med Thomas som ägare och projektledare. Foto: Björn Blomgren

– Tanken är att det nya bolaget ska fortsätta lika länge till, säger projektledaren Thomas Andersson.

Fler än 1 800 leverantörsskulder. Hyresskulder Miljonbelopp i totala skulder. En corona-kris på det. Och så en rekonstruktion som inte lyckades rädda företaget.

I förra veckan försattes anrika CW Rör, Cyrus Wallenborg AB, grundat 1921, i konkurs.

– Det var jobbigt men samtidigt skönt efteråt. Det är jättetråkigt för alla som tyvärr förlorat pengar i bolaget, säger tidigare vd:n Thomas Andersson.

Konkursen innebär inte slutet för CW Rör. Företaget harstartat om i ny tappning, men innan vi pratar om det nya får Andersson svara på varför det gick som det gick med det gamla.

– CW har historiskt sett brottats med ett antal dåliga entreprenader som har kostat väldigt mycket pengar. Men det finns en massa olika orsaker till varför vi hamnar i en sån här situation. Största orsaken är att vi inte har haft koll på de jobben vi har bedrivit i bolaget. Det har gått för fort, helt enkelt.

Andersson var tidigare platschef och sedan vd för CW Rör. I december 2019 köpte han också upp bolaget.

Månaden därpå, i januari 2020, stod det klart att han skulle behöva ansöka om rekonstruktion för att kunna rädda företaget.

– Det ramlade ihop tre veckor efter att jag köpte bolaget, om man nu kan uttrycka sig så.

I samband med rekonstruktionen upplevde Thomas Andersson hur ryktesspridningen tog fart – och drabbade hans närstående.

Folk har hört av sig till hans föräldrar och frågat vad deras son håller på med. Barnen har fått höra saker om deras pappa i skolan…

– Det har varit en tragedi på ren svenska. Min familj har tagit jättemycket stryk för det här. Det har varit fruktansvärt jobbigt. Därför är det så skönt nu att vi har stängt gamla CW.

Thomas tycker att ryktena har fått alldeles för stora proportioner när det talas om en skuld på flera miljoner. Att det låter värre än vad det är.

– För Köpingsbon och Arbogabon är CW Rör ett litet bolag som snurrar 10-15 miljoner. Men vi har ändå omsatt över 60 miljoner, så det blir ju helt fel när man tänker “lilla CW Rör i Köping”.

Andersson berättar att de hoppades kunna rädda det gamla bolaget in i det sista. Samtidigt startade han upp det nya bolaget, Nya CW Rör, och drog igång verksamheten i december – som en reservplan.

– Rekonstruktionen blev inte lyckad, av olika orsaker. Så det har varit en strategisk plan hela tiden, för att säkerställa arbetstillfällena.

Det nya bolaget har idag tolv anställda. Thomas Andersson står som ägare och har även klivit in i rollen som projektledare.

– Vi har huvudverksamheten i Västerås idag, men vi har flyttat in i nya lokaler i Arboga. Sen kommer vi få lokaler efter sommaren i Köping, säger Andersson.

Varför blev namnet just Nya CW Rör och inte något annat, med tanke på konkursen?

– CW Rör har ändå en väldigt god renommé ute på marknaden, därför ville vi behålla det namnet. Det är ett jättestarkt varumärke både här och i Västerås.

Hur står sig ryktet idag?

–Jag får ofta den frågan och brukar säga lite ironiskt så här; i Arboga är vi i tvär konkurs och har varit jättelänge. I Köping, då har jag plundrat bolaget. Det är det jag hör från ryktena. I Västerås: CW Rör har haft lite problem, det har varit rekonstruktion, men det rullar och går. Men det här är ju hörsägen… Det finns säkert de som tycker att ”CW kan vi inte ha med att göra”. Men lika många säger tvärs om.

Vilken omfattning har det nya bolaget idag?

– Vi har tolv anställda idag. Vi har också pågående rekryteringar med fyra personer till som kommer in. Sen har vi nyanställt en kyltekniker som är specialist på kyla och värmepumpar, vilket är en stor del av vår verksamhet i Köping och Arboga.

Vad kommer ni att satsa på nu?

– Service och värmepumpar, det tror vi mycket på. Vi har samarbete med några nya leverantörer för att få igång den marknaden. Och kylteknikern vi har anställt kommer från ett annat värmepumpsföretag, så han har väldigt mycket erfarenhet med sig. Vi har alla kylcertifikat som vi behöver för att kunna göra de här installationerna idag.

Till sist; hur känns det nu?

– Jag känner mig trygg. Nu har vi bara jobbat december, januari och februari i nya bolaget. Men vi ser att vi har en helt annan lönsamhet mot vad vi hade innan. Det har att göra med att vi har koll på kostnadsmassan. Vi har sagt upp alla onödiga avtal. Vi har en slimmad organisation och endast två tjänstemän som jobbar i bolaget, det är jag och en till. Och vi drar ju på oss kläderna ibland och är också ute och jobbar.

 

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-