Hästsport
13:29 | 15 mars 2020

Dags att ta ridborgarmärket

Under söndagen bjöd Arboga Ryttarsällskap in till en första dag för allmänheten att ta ridborgarmärket. Tävlingen om att få flest ridborgare i Sverige pågår från och med idag och till slutet av oktober.

Maria Stiernstedt, engagerad förälder och stallcoach, och Nissa Gustafsson, verksamhetschef, såg nöjda ut över uppslutningen till första dagen med möjlighet att ta ridborgarmärket.

Ridhuset i Arboga var en populär plats på söndagen, då Arboga Ryttarsällskap bjöd in till första dagen av ett ännu okänt antal då allmänheten har möjlighet att ta ridborgarmärket.

Utmaningen med ridborgarmärken startades av Svenska Ridsportförbundet 1978.

– Det är ett sätt för ridsporten att locka dem som annars inte rider, menar Maria Stiernstedt, engagerad förälder och stallcoach. Far- och morföräldrar, föräldrar eller vänner som skjutsar barn till ridningen. Nu får de en chans att själva få prova på att sitta upp på hästen. Det är en kul aktivitet att samlas kring. Många red när de var unga och har inte gjort det på många år.

– Vi kommer även bland annat att bjuda in politiker och företrädare för näringslivet, berättar Maria Stiernstedt. Ridsport är den tredje största sporten i Sverige och vi vill att alla förstår hur viktigt det är att samlas kring något som alla kan göra – utan åldersbegränsning vare sig uppåt eller nedåt och oberoende av eventuella handikapp. Man kan börja rida när som helst i livet.
– Vi vill också visa att ridning inte är enbart en tjejhobby som många tro, utan en verksamhet för alla.

– Vi gör det här dels för att stimulera våra ridelever, men även för att få fler att sitta upp på en häst – och för att vi förstås vill vinna rikstävlingen som Svenska Ridsportförbundet anordnar, fortsätter Maria Stiernstedt. Det är fina priser i tävlingen och som alla föreningar tar vi tacksamt emot alla extra bidrag.

För ett par år sedan vann Grästorps ridklubb ett helt hinderpaket. De har något fler medlemmar än Arboga Ryttarsällskap – 250 stycken – och hela 1300 personer tog Ridborgarmärket.

Med mellan 130 och 200 medlemmar i klubben siktar Arboga Ryttarsällskap på att också få 1300 personer att ta Ridborgarmärket i år. Det borde räcka för att vinna årets tävling, som pågår fram till slutet av oktober. Tävlingen räknas nämligen i förhållande till antalet medlemmar i klubben.

För att få köpa ett märke – som kostar 40 kronor – behöver man göra en av två saker:
Alt 1: Skritta eller trava 200 meter med eller utan ledare/stallcoach.
Alt 2: Galoppera två varv (ca 300 meter) utan ledare/stallcoach.

Arboga Ryttarsällskap kommer att anordna många fler dagar för att ta ridborgarmärket ända fram till slutet av oktober. Exakt när det blir är svårt att säga i nuläget, med alla restriktioner som hela tiden förändras i coronavirusets spår. Men håll gärna utkik på facebooksidan, www.facebook.com/Arboga-Ryttarsällskap-170515612992969/ – och kom ut till ridhuset och ta ett ridborgarmärke i sommar.

Terje Jirovsky var en av dem som passade på att ta ridborgarmärket under söndagen.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-