Ett starkare Arboga – ett starkare Sverige
Hur kan vi samverka? Vilka möjligheter erbjuder Arboga? För att diskutera detta bjöd Arboga kommun in försvarsministern Pål Jonsson, som också presenterade planerna för totalförsvaret 2025-2030.
Hur kan vi samverka? Vilka möjligheter erbjuder Arboga? För att diskutera detta bjöd Arboga kommun in försvarsministern Pål Jonsson, som också presenterade planerna för totalförsvaret 2025-2030.
Kommunfullmäktigesalen var fullsatt. Där syntes landshövdingen, höga militärer, kommunalråd och näringslivschefer, representanter för bank och industri i Västra Mälardalen.
Kommunstyrelsens ordförande Jonna Lindman hälsade välkommen och berättade om husets spännande historia. Hon konstaterade avslutningsvis:
– Till sist fick arbogaborna sitt rådhus 1640, i dag det äldsta huset i Sverige där fullmäktigesammanträden fortfarande äger rum.
För att minska det utländska beroende anlade Gustav Vasa ”Arboga Vapenfaktori” på Jädersholme 1551, det första i sitt slag. 1944 började flygverkstaden Arboga (CVA) att byggas. I dag har Arboga teknikkompetens i världsklass med företag som SAAB, Combitech, Recotech och Curtiss-Wright. Men också FMTIS (Försvarets Telekommunikations och Informationssystem Förband), FM LOG (Försvarets logistik)
Försvarsminister Pål Jonsson berättade:
–Försvarsutgifterna är i dag 2,2 procent av BNP. Vi kommer att satsa 2,8 procent av BNP år 2028. Från dagens nivå är det ytterligare 170 miljarder kronor till försvaret. Detta är helt nödvändigt efter årtionden av underfinansiering. Vid nationella jämförelser ökar vi våra försvarsutgifter mest inom Nato. En ökning från topp 5 till topp 3. Vi kommer att satsa mycket mer på förnödenheter, reservdelar, logistik och underhåll. Sådant är helt avgörande om vi utsätts för ett militärt angrepp.
Försvarsministern målade upp dagens situation:
–Vi befinner oss i allvarstider. Att hålla i vårt stöd till Ukraina är en investering i vår egen säkerhet. Ukraina är skölden mot rysk militär expansion och vi måste själva skynda på utbyggnaden av vårt totalförsvar.
Pål Jonsson påminde om vår egen närhet till det pågående kriget.
–Ukraina ligger 80 mil från vår territorialgräns. Det skapar stora risker och spänningar. Vi har också sett en hotbild i flera dimensioner efter Rysslands invasion i full skala. Det handlar om olika typer av hybridmetoder: desinformation, propaganda, cyberattacker och cyberspionage. Det handlar också om ren sabotageverksamhet, som vi måste bygga starkare motståndskraft mot.
Det har nu gått över 250 dagar sedan vi blev fullvärdiga medlemmar i Nato. Hur har det gått?
–Det har varit viss växtverk. Den militära integrationen går någonstans mellan bra och mycket bra. Viktigt att få folk att förstå att även vi kan drabbas av krig. I dag är det bråttom att skynda på. Ju fler åtgärder vi genomför för att bygga upp en krigsorganisation, desto större är våra förutsättningar att få fortsätta att leva i fred.
Det svenska säkerhetsstråket är ett samarbete mellan kommunerna Arboga, Örebro, Hallsberg, Kristinehamn och Karlstad. Kommuner som alla har koppling till försvarsmakten och / eller svensk försvarsindustri. En samverkan som skall ledda till fler investeringar och nya arbetstillfällen.
Försvarsministern, själv från Arvika, välkomnar klustret Det svenska säkerhetsstråket.
–Vi har mycket duktiga ingenjörer. Vi har en hög innovationsgrad. Vi har en unik försvarsindustriell bas. Jag uppskattar alla som säger ja till att samverka och bidra till att vi får ett starkare totalförsvar.