Arboga
09:10 | 10 april 2021

Gustav har gjort politisk kometkarriär med Moderaterna

För fem år sedan följde 26-årige Gustav Isaksson med på sitt första gruppmöte med Moderaterna i Arboga.

Foto: Michaela Ericzén

Den 25 februari valdes 26-årige Gustav Isaksson in som ny ordförande för Moderaterna i Arboga efter bara fem år som politiskt aktiv. 

– Det känns väldigt kul, speciellt när man är så ung. Eller, jag tycker inte att jag är så ung, men i sammanhanget är jag ju det. Det är stort att få förtroendet och jag ser det som ett kvitto på att jag har gjort bra ifrån mig de senaste åren, säger Gustav Isaksson.

Även om han inte alltid har varit politiskt aktiv har politiska diskussioner legat honom varmt om hjärtat.

– Det jag gjorde innan var att snacka, jag har alltid gillat att diskutera och utmana åsikter, både mina egna och andras.

Faktum är att det var just det som gjorde att han för fem år sedan blev inbjuden till ett gruppmöte med Moderaterna i Arboga.

– Jag jobbade som vikarie på Gäddgårdsskolan i Arboga och efter att ha hört mina utläggningar i personalrummet tog min kollega Åsa Feldin mig åt sidan och frågade om vi kunde prata. Ingen mening som börjar med ”Vi måste prata” brukar vara bra, men hon frågade mig ganska rakt ut om jag var moderat i mina åsikter och om jag ville följa med på ett möte, berättar han och fortsätter:

– Hon tyckte att jag var duktig på att prata i moderat anda, och även om jag hade röstat på Moderaterna innan så hade jag aldrig reflekterat kring att jag pratar i den andan och kanske brinner lite starkare för det än andra.

Gustav Isaksson är uppvuxen vid Hjälmare Docka, läste natur- och datavetenskap på Vasagymnasiet och tog examen i ekonomi vid Mälardalens Högskola. Nu kombinerar han sitt nya uppdrag som ordförande för Moderaterna i Arboga med att arbeta deltid på Westermo Network Technologies och studera informationssäkerhet på Örebro universitet.

Han beskriver sitt första gruppmöte med värme i rösten.

– Jag mötte Anders Röhfors i dörren och kände mig direkt välkommen. Det var kul och jag kände direkt att politik är mer konkret på lokal nivå än på riksnivå. Där är det strategi, visioner, vi vill ta Sverige hit och vi fördömer det här, stora saker som man inte riktigt kan ta på. Men på lokal nivå bygger vi LSS-boende, vi renoverar infrastruktur och skapar förutsättningar för att människor ska trivas och utvecklas i vår stad. Vi gör saker som man ser och känner gör skillnad.

Hur har du märkt av åldersskillnaden något?

– Jag var ju väldigt mycket yngre än de flesta och kände mig mindre erfaren. Men först och främst så kan alla inte allt och jag kände att även fast de är äldre så finns det en roll man kan ta om man vill lära sig och tar för sig. Och återväxten är ju jätteviktig i alla sammanhang.

När började du känna dig varm i kläderna som lokalpolitiker?

– Det går att dela upp i två delar, föreningsmässigt kände jag att det är väldigt kul att engagera människor, när diskussioner är fria. Där kände jag mig varm i kläderna på direkten för där har jag inga filter. Den politiska delen tog lite längre tid, att förstå hur en politisk process fungerar i kommunen. Jag började som ersättare i socialnämnden och det är en tungt reglerad nämnd så där kom det alltid nya lagar som jag kollade upp. Men nu känner jag mig varm i kläderna och känner att jag vågar säga min åsikt och att jag förstå sammanhanget. Det känns väldigt bra inför valåret som kommer.

Vad innebär det rent konkret att vara ordförande för Moderaterna i Arboga?

– Egentligen innebär det samma sak som så många andra ordförandeuppdrag, att leda och fördela arbetet i styrelsen, sätta upp mål för föreningen och att hålla sig informerad om verksamheten i helhet men även se till att skapa och upprätthålla en bra kultur i föreningen. Stort på agenden för det här året är att ta fram en bra valstrategi och plan för att fortsätta utveckla Arboga framåt och att kunna vinna nästa års val. 

En politisk fråga som Gustav brinner mycket för är skolan.

– Jag har själv alltid tyckt att skolan har varit väldigt rolig. Jag gillar konceptet av skolan och tror att det är en väldigt viktig del för att både komma in i samhället och för att förverkliga sina drömmar. Det ger en frihet till att göra vad man vill, vill jag arbeta med något specifikt kan jag utbilda mig till det. Vi har en sån jäkla fördel i Sverige med det mot andra länder, dels får man betalt för att studera, men också för att det är så öppet och förlåtande, man kan skola om sig och lära på nytt, om en utbildning inte känns rätt. 

– Skolan är otroligt viktigt för att kunna möta närinvslivets behov av kunskap – varesig det handlar om bygg-, sjukvård- eller ingenjörsarbeten men framförallt är den viktig för att kunna förverkliga sig själv och trivas i sitt eget liv. 

Vilket avtryck vill du göra i Arbogas lokalpolitik?

– Jag vill öppna upp för unga att engagera sig. Politik är inte grått, tråkigt och obegripligt. Det är roligt, utvecklande och konkret. Man diskuterar och pratar om visioner, och har medel och pengar till att faktiskt kunna genomföra saker. Jag bryr mig inte om om man engagerar sig hos Moderaterna eller något annat parti, så länge man tror på det och kör. Många nöjer sig med att tycka till på sociala medier, då är det mer givande att faktiskt engagera sig politiskt och göra skillnad.

Samtidigt som Gustav pekar ut två styrkor som Arboga kan stoltsera med, stadens geografiska förutsättningar och flera företag som ligger i framkant när det gäller it, är han medveten om de främsta utmaningarna Arboga kommun står inför.

– Vi har egentligen flera utmaningar, men främst att vi har en åldrande befolkningssammansättning och en relativt hög arbetslöshet i kommunen och landet. De äldre invånarna kommer att behöva vård och omsorg och vi har problem nu med att få in ny arbetskraft för att finansiera det. Samtidigt är många utan sysselsättning, och då kanske framförallt personer som nyligen invandrat till Sverige. Jag är säker på att det är många som vill arbeta, därför måste vi ta tillvara på personer utan sysselsättning och skapa förutsättningar till arbetstillfällen som gynnar både näringslivet, kommunen och individen. 

– Vi måste även bli bättre på, något jag tycker vi också blivit de senaste åren, är att skapa förutsättningar för näringslivet att etablera och utveckla sig i Arboga. Det är genom företagande som jobb och nytta skapas och det är så vi kan finansiera en välmående stad och möta framtidens utmaningar, avslutar Gustav Isaksson.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-