Västra Mälardalen
11:43 | 16 september 2020

Handelsbanken stänger 180 kontor i Sverige

380 kontor ska bantas ner till cirka 200 – runt 1 000 personer väntas få lämna sina jobb.

Handelsbankens kontor i Köping. Foto: David Eriksson

Handelsbanken har i dagsläget 380 kontor i hela Sverige. Här i regionen finns de i Arboga, Fellingsbro, Kolbäck, Kungsör och Köping.

Under onsdagen skickade banken ut ett pressmeddelande där de berättar att de “kraftsamlar på kontoren, ökar den digitala utvecklingstakten och sänker kostnaderna”. Rent konkret innebär det att antalet kontor förväntas minska från dagens 380 till cirka 200 vid slutet av 2021.

“Å andra sidan vill kunderna göra allt fler bankärenden digitalt – snabbt, enkelt och personligt. Därför satsar banken samtidigt totalt en miljard kronor på IT-investeringar de kommande två åren för att nå en ny nivå i sitt digitala kunderbjudande. Förändringarna kommer att bidra till lägre kostnader. Vid utgången av 2022 ska koncernens samlade kostnadsnivå uppgå till cirka 20 miljarder kronor, baserat på 2020 års valutakurser, före eventuella avsättningar till Oktogonen (bankens vinstdelningssystem). De kostnadsminskningar som krävs för att nå dit beräknas innebära att koncernens intäkter minskar med cirka en miljard kronor”, skriver Handelsbanken i pressmeddelandet.

Vidare innebär detta beslut att ett stort antal anställda kommer sägas upp.

“Personalminskningen berör cirka 1 000 personer i Sverige de närmaste två åren, utöver de insatser som aviserades hösten 2019”, skriver banken. Förra hösten meddelades att omkring 500 personer i Sverige skulle lämna Handelsbanken.

– Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är – som alltid i Handelsbanken – att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren”, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström.

Det som inte framkommer i pressmeddelandet är vilka kontor och dess personal som kommer påverkas av förändringarna.

Från fackligt håll medges att beskedet kom som en chock.

– Det var en stor överraskning måste jag säga. Vi visste någon nyhet skulle släppas, men inte av den här digniteten. Jag känner oro och har en del frågor och funderingar. Just nu finns inte svaren, säger Morgan Särnblad, ordförande i Finansförbundet Region Mellansverige, till P4 Västmanland.

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-