DEBATT
08:45 | 21 november 2023

Hej där Vafab, eller kanske stopp där Vafab!

Centerpartiet i Arboga kritiserar Vafab.

Foto: David Eriksson

Sverige är en konstitutionell demokrati, och våra kommuner styrs av folkvalda företrädare. Det är vår plikt gentemot medborgarna att noggrant granska allt som påverkar dem. Därför blir vi häpna när hot om ekonomiska konsekvenser riktas mot kommunerna om vi inte godkänner era avgifter och avfallsföreskrifter.

Vi är oroade över de belopp som kunderna kan komma att debiteras enligt era nya avfallsföreskrifter. Dessutom finns det en brist på kommunikation från er sida gentemot era kunder. De flesta av era avfallsföreskrifter kräver att det mesta ska ske på ert sätt med väldigt liten interaktion med kunden. Eftersom ni har monopol på era tjänster inom våra kommuner, är det av största vikt att ni är tydliga och kommunikativa gentemot era kunder. Detta innebär ett särskilt ansvar för oss politiker att granska er noggrant.

Att ta bort avgiften för kompostkärlen och inkludera den i de gröna kärlen framstår som ett straff mot de som komposterar hemma, eftersom de nu måste betala samma pris som de som har kompostkärl. Detta går dessutom emot andra punkter i avfallsföreskriften.

Vi motsätter oss även en automatisk höjning av taxorna med 2% per år. Detta innebär inte bara att ni tar bort ett sätt för oss kommunpolitiker att granska och kräva förbättringar. Det innebär även att ni kommer att höja avgifterna för era kunder även under tider med ekonomiskt överskott, vilket är helt orimligt inom offentlig verksamhet.

Slutligen motsätter vi oss er taxa för utlämnande av offentliga handlingar. För en ensamstående mamma är 512 kr mycket pengar. Det är vad det skulle kosta henne att begära ut en handling i storleksordningen av Arbogas årsredovisning. Om hon inte kan ta sig till Västerås personligen för att läsa den på plats, dessutom under vanliga kontorstider när de flesta arbetar, blir detta helt orealistiskt..

För centerpartiet i Arboga
Hans Ivarsson


Det här är en debattartikel. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Vill du skriva en debattartikel? Skicka din debattartikel till debatt@magazin24.se. Bifoga skribentens namn, adress och telefonnummer.

Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-