Arboga
05:59 | 24 oktober 2020

Mångmiljonboendet ska ge Arboga ett stort lyft

Det kostar runt 300 miljoner och är ett av stadens största byggprojekt på många år. I vår får Arboga ett toppmodernt demensboende.

Det nya demensboedet i Arboga, som går under namnet Åspegeln, är 9 500 kvadratmeter stort och rymmer bland annat två innergårdar. Foto: David Eriksson

Hösten 2018 togs det första spadtaget för det nya vård- och omsorgsboendet Åspegeln. Det 9 500 kvadratmeter stora och ungefär 300 miljoner kronor dyra boendet byggs i området Åbrinken vid Arbogaån strax utanför stadskärnan.

Magazin24 fick i förra veckan en rundtur i den stora byggnaden som inomhus rymmer 80 lägenheter och flera utrymmen för gemenskap. Det finns även två innergårdar med promenadstråk och aktivitetsutrustning.

Under rundturen guidades tidningen av Monika Bergman, enhetschef vid vård och omsorg inom Arboga kommun.

– Det är en stor investering för kommunen, men nödvändig. Våra boenden är slitna så vi behövde göra den här investeringen, säger Bergman.

En stor del av det nya demensboendet står redan nu färdigt, men än återstår det mycket finputsning innan boenden kan invigas.

– Det ska inredas och all utrustning måste testas, säger Bergman.

När kommer nya demensboendet stå färdigt?

– Om planen håller så hoppas vi kunna flytta in de boende i mars. Före det väntar en övergångsperiod där de anställda ska lära känna huset och bli bekväma i nya arbetsgrupper.

I huset kommer 80 personer med demensdiagnos att bo i varsin lägenhet. Exakt hur mycket personal som kommer arbeta vid boendet utreds.

– Vi håller på och tittar på det. Befintliga tillsvidareanställda personal inom vård och omsorg har önskat var de vill jobba. Vi inom kommunen har ett arbete framför oss att göra det så bra som möjligt för vår personal utefter deras önskemål.

Personalresurser kommer omfördelas samtidigt som kommunen kommer behöva nyrekrytera.

– Det kommer nyanställas, men vi kan inte säga hur många. Vi tittar på det nu under oktober månad. Det behöver inte bara bli nya hit till demensboendet utan det kan ju uppstå luckor på andra arbetsplatser. Klart är att vi kommer behöva fylla på inom vård och omsorg. Det kommer bli lite av en nystart, säger Monika Bergman.

Åspegeln är byggd och anpassad för att ge en hemkänsla. Modern teknik ska underlätta personalens arbete. De tekniska hjälpmedlen ska öka självständigheten och tryggheten för de boende.

– Vi har plockat idéer från olika ställen. Tanken är att det ska vara så likt en hemmiljö som möjligt. Det ska kännas tryggt för alla. Som medarbetare ska man kunna vara flexibel, anpassa och tillgodose den boendes behov för att öka livskvalitén. Anhöriga ska känna sig trygga att de boende är på en plats där det blir bra, avslutar Monika Bergman.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-