”Militär närvaro i Arboga ökar tryggheten”
Sveriges försvarsminister Pål Jonsson svarar på sex frågor.
Sveriges försvarsminister Pål Jonsson svarar på sex frågor.
Det sägs att svenska folket är fredsskadat. Anser du att det stämmer? Och om det stämmer – hur påverkar detta landets behov av att bygga upp en växande försvarsvilja?
– Vi har en hög försvarsvilja i Sverige, något som är utmärkande i ett internationellt perspektiv, och detta är något som gör att vi kan stärka totalförsvaret. Vi såg hur ansökningarna till både hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna rusade efter Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina. Det är beundransvärt.
I fredstid är det väldigt bra för en liten stad som Arboga att investera mera i försvar och i försvarsindustri. Men i krigstid ökar det risken att Arboga blir ett prioriterat bombmål. Är detta föremål för reflektion och en faktor i beslutsunderlaget?
– Som vi kan se i Ukraina anfaller Ryssland såväl civilbefolkning som civila mål som sjukhus där det inte finns militära mål. Militär närvaro i Sverige och Arboga minskar inte tryggheten och säkerheten, det ökar tryggheten.
I stor politisk enighet har vi tidigare beslutat att kraftigt banta försvaret, avskaffa värnplikten, lägga ner civilförsvaret och bränna upp våra beredskapslager. Hur har vi kunnat fatta dessa okloka beslut i stark politisk enighet?
– Vi kommer från en tid då ökad försvarsförmåga inte var prioriterat och där man inte såg framför sig att omvärldsläget skulle förvärras. Jag är tacksam för att vi i bred politisk enighet har kunnat besluta om ökade anslag till försvaret de senaste åren.
Du har doktorerat i krigsvetenskap på ett universitet i England. Vad handlade din avhandling om? Vad lärde du dig av din forskning kring din avhandling – som du haft glädje och nytta av som försvarsminister?
– Min avhandling handlade om hur EU:s gemensamma säkerhet och försvarspolitik kunde utvecklas från de strukturer som då fanns på plats. Jag bär med mig ett intresse för försvarsfrågor i EU från den tiden.
När Trudeau som premiärminister bildade sin första regering i Kanada valde han bara ministrar som doktorerat inom sina ansvarsområden. Han sade i en intervju att en minister måste ha kompetens ändå ner på detaljnivå för att inte hamna i klorna på byråkratin. Hade Trudeau rätt eller fel?
– Jag tror att det är bra med en regering som har ministrar som bottnar i många frågor och erfarenheter. Utan att kommentera premiärminister Trudeaus uttalande så kan jag konstatera att det går att få mycket uträttat som minister även om man inte har en doktorandutbildning.
Din egen värnplikt – var gjorde du den och vad var din uppgift?
–Jag var kustjägare vid K A1 Vaxholm. Det handlade främst om spaning och uthållig strid i Stockholms skärgård.