När jäv passerar utan opposition
Kan vi skapa politisk enighet om att jävsträsket i Köpings kommun måste rensas upp? Vad säger oppositionen? Har vi över huvud taget en opposition i Köpings kommun?
Kan vi skapa politisk enighet om att jävsträsket i Köpings kommun måste rensas upp? Vad säger oppositionen? Har vi över huvud taget en opposition i Köpings kommun?
Nyligen skulle Köpings kommunfullmäktige ta ställning till ett medborgarförslag från boende på Norrmälarstrand.
Dessa önskade ett omtag när det gäller VA-frågan i området med hänsyn till projektets kostnadsutveckling. Det som 2016 var kostnadsberäknat till 67 miljoner kronor har år 2024 stigit till 170 miljoner kronor. Den potentiella kostnaden kan stiga till 340 miljoner kronor år 2030. Medborgarförslaget önskade också ett omtag med hänsyn till den nya lagen, som trädde i kraft 1 januari 2023.
Köpings kommun fattade 2016 beslut om tvångsanslutning till ett kommunalt VA-monopol. Flera kommuner hade då kommit fram till samma beslut.
Nu läser vi i paragraf 6 i den nya Lagen om allmänna vattentjänster (LAV):
”…att särskild hänsyn skall tas till förutsättningarna att tillgodose behovet av en vattentjänst genom en enskild anläggning som kan godtas med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljö.”
Ett flertal kommuner har idag gjort ett omtag från kommunalt monopol till den flexibla lösning, som den nya lagen medger, bland annat Båstad, Orsa och Umeå.
S och V röstade avslag på medborgarförslaget i Köpings kommunfullmäktige. KD röstade ja. Övriga partier röstade ja till en återremiss, efter ett förslag från Maria Liljedahl (SD). Hon ville att några oklarheter skall tydliggöras med tanke på den nya lagen.
Men – återremissen skapar i själva verket rådrum då alla tveksamheter måste upp på bordet och få svar. Inte minst de obesvarade frågorna kring ekonomin i hela projektet.
– Varför har projektet blivit så mycket dyrare än budgeterat? Beror det på oskicklighet i VME:s projektledning? Vem tar i så fall ansvar för detta?
– Vad kommer slutnotan att bli?
– Vem skall betala?
Ett beslut om ”särtaxa” innebär att bara de som får en kommunal VA-lösning, med eller mot sin vilja, kan tvingas betala.
I detta fall saknas beslut om ”särtaxa”. Det innebär att övriga kunder i Köpings kommuns VA-kollektiv i solidaritetens namn kan tvingas vara med och betala för den kollektiva tvångsanslutningen på Norrmälarstrand.
Hur stor är solidariteten bland alla köpingsbor, som i så fall inte får någon fördel – utan bara en tvingande faktura?
Kent Andersson är ordförande för M i Köping och ledamot i Köpings kommunfullmäktige. Han bor på Norrmälarstrand och vill inte bli tvångsansluten. Han förklarade sig jävig, lämnade fullmäktigesalen och deltog varken i debatten eller beslutet.
Men – ordföranden i kommunfullmäktige, Annika Duan (S), är samtidigt ordförande i VME. Hon förklarade sig inte jävig.
Andreas Trygg (V) är vice ordförande i VME. Han förklarade sig inte jävig.
Ola Saaw (M) och Maria Liljedahl (SD) är ledamöter i VME:s styrelse. De förklarade sig inte jäviga.
Alla nyss nämnda politiker röstade nej till medborgarförslaget.
Astrid Lamprecht (KD) sitter också i VME:s styrelse. Hon röstade ja till medborgarförslaget, i enlighet med partiets kritiska hållning mot tvångsanslutningen i VA-frågan på Norrmälarstrand.
Odiskutabelt är att ovan nämnda kommunpolitiker sitter på dubbla stolar, om man läser kommunallagen, aktiebolagslagen och förvaltningslagen.
Men – ingen i fullmäktige reste sig upp och ställde frågan om inte fler än Kent Andersson kände sig jäviga.
Till yttermera visso har konsultföretaget Public Partner, i en rapport beställd av Köpings kommun, pekat på det olämpliga i att kommunstyrelsens ledamöter samtidigt är styrelseledamöter i de kommunala bolagen.
Public Partner skrev i sin konsultrapport, daterad den 30 augusti 2024:
”I KSAU, KBAB och VME:s styrelse sitter i stort samma personer. Detta gör det svårt att särskilja de olika rollerna. Ägarperspektiv och uppsiktsplikt hamnar lätt i skymundan. Flera lyfter frågan om jävsrisker och att dagens konstruktion gällande styrelsebemanning bör ändras.”
Detta fick kommunstyrelsens ordförande, Per Ågren (S), att lämna ordförandeposten i VME. Rätt beslut! Men – han ersattes av Annika Duàn (S), ordförande i kommunfullmäktige. Detta skifte gjorde inte problematiken kring jäv mindre …
Uppsiktsplikten i kommunallagen finns för att kommunstyrelsen skall kontrollera att kommunens verksamhet bedrivs, utvecklas och efterlevs i enlighet med lagar, förordningar och styrdokument.
Enligt 6 kapitlet, 9 paragrafen i kommunallagen har kommunstyrelsen till yttermera visso ”förstärkt uppsiktsplikt över kommunala bolag.”
Sitter man i en bolagsstyrelse (gäller även kommunala bolag) skall man som ledamot främja bolagets intresse. Det framgår i aktiebolagslagen.
I kommunstyrelse och fullmäktige skall en ledamot agera i enlighet med vad som är bäst för kommunen och, i demokratins namn, med en återspegling av folkets vilja. Det framgår i kommunallagen
Att sitta på flera stolar samtidigt är inte lämpligt i något sammanhang. Sedan urminnes tider kallar vi detta för jäv.
I USA talar man om ”checks and balances”, vikter och motvikter. Olika makthavare och maktcentra måste kontrollera och balansera varandra.
Kan vi skapa politisk enighet om att jävsträsket i Köpings kommun måste rensas upp? Vad säger oppositionen? Har vi över huvud taget en opposition i Köpings kommun?
Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.