Säg din mening!
Vi startar nu en sida på Magazin24 där du kan säga din mening. Ett digitalt ”speakers corner”. ”Vad trevligt, men det har jag väl alltid kunnat? Eller har jag det?”, kanske du tänker.
Vi startar nu en sida på Magazin24 där du kan säga din mening. Ett digitalt ”speakers corner”. ”Vad trevligt, men det har jag väl alltid kunnat? Eller har jag det?”, kanske du tänker.
Vi får dagligen flera mejl från regionens invånare som rör allt från smått till stort, till exempel: ”Man ska inte köra elscooter på kyrkogården”, ”Hundrastgården i Köping är under all kritik”, ”Förbättra arbetsmiljön på…” och texter om vilka bra lärare som finns på vissa skolor. Oavsett om det handlar om tankar, idéer, klagomål eller beundran, berör det ofta vardagen i både stort och smått.
Det har alltid varit svårt att publicera många av dessa typer av texter av flera skäl: Språket och/eller tonen har ibland varit oacceptabel, budskapet svårt att förstå, samt det har varit oklart om det varit ett tips, ett debattinlägg eller ett insänt. Nu har vi gjort det enklare för dig att skriva inlägg, oavsett kategori.
Två viktiga frågor dock. Den ena handlar om det faktum att det idag finns många plattformar att använda sig av för göra sig hörd. Är inte det tillräckligt?
Den andra frågan, som jag nämnt i en tidigare krönika, berör ”why?”. Varför göra denna förändring och hur påverkar det dig som läsare och/eller boende i regionen?
På 1700-talet var möjligheterna för en vanlig bonde i Sverige att göra sin röst hörd mycket begränsad jämfört med idag, beroende på ämnet och frågan de ville lyfta. Men ibland var det till och med enklare. Samhällsstrukturen, begränsad tillgång till utbilding och bristen på moderna kommunikationsmedel spelade en stor roll i hur och i vilken utsträckning allmogen kunde påverka beslut och samhällsförhållanden. De kunde ta upp ärenden med prästen eller gå till sockenstämman, eller till och med göra uppror. För till exempel bönder, som var ett av de fyra stånden (bönder, borgare, adel och präster), så det fanns även möjligheten att ta upp sina funderingar i riksdagen. Detta kunde dock vara omständligt, till exempel om det handlade om att snöskottningen av byvägen inte fungerade tillfredsställande. Även om prästen och sockenstämman kunde vara till hjälp, så fungerade inte dessa instanser speciellt tillfredställande om det var ett globalt problem som man ville adressera.
Frågor som HBTQI-rättigheter, global uppvärmning och Sveriges placering i PISA-rankningen fanns inte på agendan i sockenstämman och speciellt inte hos prästen. De hade förmodligen heller inte väckt en 1700-talsbondes intresse, om nu dessa problem hade existerat vid den här tiden.
Vill du säga något idag är det bara att trumpeta ut det på Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, bloggar och personliga webbplatser, samt på publika forum och diskussionsplattformar som Reddit, specifika diskussionsgrupper, verktyg som Change.org, diverse petitionskampanjer samt digitala upprop.
Tyvärr hade få av dessa ovan nämna forum hjälpt 1700-talsbonden med snöplogningen och det sorgliga är att även idag hade det hjälpt föga. Sockenstämman hade varit ett bättre alternativ.
Med tiden har sociala plattformar blivit ”vi ser dig, vi hör dig, men vi kommer inte göra något åt det.” Med ”vi” menar jag de läsare som valt att se vad just du har att säga.
Och det är delvis ditt eget fel. År ut och år in har du lagt ut budskap och bilder i dessa forum där kommentarerna du sedan fått tillbaka är tumme upp, trevligt eller oj! Det är som att skrika ”vargen kommer” för att sedan säga att det var ett skämt. Din röst i etern har trubbats av och det beror inte på vad du säger utan var du säger det. En bild på en tallrik mat räknar jag inte inte in som en åsikt. Möjligen kan man lyfta frågan: ”Har de verkligen mat på Lanzarote?”
Det finns dock en distinktion. Av de plattformar jag tidigare nämnde bör man skilja på om man som läsare besöker specifikt dig för att se vad du har gjort eller tycker, eller om man besöker ett forum eller ett media som vill vara ”budbärare” av dina åsikter. Visst, man kan säga att Facebook är ”budbäraren” av det du har att säga, men låt mig beskriva det så här:
I det första fallet är det som att komma hem till dig i ditt hus, i till exempel Arboga, och se på kylskåpsdörren en lapp du skrivit som beskriver hur nyttigt mjölk är, jämfört med att lyssna på P1 och helt plötsligt höra dig i programmet ”Hälsa” beskriva hur nyttigt mjölk är. En kombination här är kanske det bästa. Alltså, berätta på Facebook att du ska vara med i P1 och tala om hur nyttigt mjölk är.
Varför gör vi denna förändring och hur påverkar det dig som läsare och/eller boende i regionen?
Det är mycket viktigt att ”vanliga” människor får säga sin mening i pressen. Det stärker demokratin och ser till att olika perspektiv och erfarenheter representeras i offentliga diskussioner.
Medieplattformar som lokala tidningar spelar en central roll i att forma offentlig opinion och politik, så när fler röster inkluderas blir debatterna mer representativa för samhället i stort.
En grundpelare i en demokrati är att alla röster kan höras. När vanliga människor får uttrycka sina åsikter bidrar det till en mer representativ och inkluderande offentlig diskurs.
Att även olika perspektiv och erfarenheter kommer till tals berikar samhällsdebatten. Det hjälper till att belysa olika aspekter av en fråga som annars skulle förbli oupptäckta eller underrepresenterade.
När ”vanliga” medborgare kan uttrycka sina åsikter och erfarenheter offentligt, ökar det ansvarigheten hos beslutsfattare och andra makthavare. Det skapar en offentlig kontroll där myndigheter och företag blir mer benägna att agera rättvist och effektivt.
Möjligheten att dela sina tankar och bli hörda kan också uppmuntra fler människor att engagera sig i samhällsfrågor, vilket stärker det civila samhället.
Min inställning är att en press som inkluderar ett brett spektrum av åsikter reflekterar samhället mer heltäckande och motverkar informationsmonopol eller ensidig rapportering.
Vanliga människors röster spelar en avgörande roll för att upprätthålla en sund och dynamisk demokratisk process.
Förhoppningsvis påverkar detta dig i positiv bemärkelse. Är du ingen åsiktsmaskin kan du alltid läsa vad andra tycker, men det finns obekräftade uppgifter som tyder på att de personer som aldrig yttrar sig är själva de som har flest åsikter.
Vi kanske kan underlätta att lätta lite på trycket i ett forum där du faktiskt kan bli sedd men framför allt hörd.
Forumet, som redan ligger ute, går under namnet ”Säg din mening” och du hittar den här eller under ”kontakta oss” i menyn till höger i mobilen på Magazin24.se
Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.