Insänt
06:59 | 27 juli 2020

SPF Seniorerna Aktiv Arboga på cykelutflykt till Café Kvarnfallet

Torsdag 23 juli hade den traditionella torsdagscyklingen målet inriktat på Hällby Kvarn.

Samling. Foto: Roland Persson

Kraftig medvind blåste oss 11 cyklister snabbt över gärdena och vidare efter kanalen, förbi Hjälmare Docka och fram till Hällby Kvarn, eller som vissa säger Kvarnfallet, vid Kvarnsjön.

Den gamla byggnaden har innehållit både såg, kvarn och nu en kraftstation och café. Såg och kvarn fanns här redan 1626. Anläggningen brann 1847 men återuppbyggdes och tarrenderades. Sågen nedlades 1960 och kvarnen 1970. Kraftstationen som är sammanbyggd med kvarnbyggnaden är den äldsta av de tre som installerades i gamla kanalen.

Kraftstationen ägs av Säterbo Kraft och en av ägarna, Stig Persson, låste upp och släppte in oss i det allra heligaste. Vi fick veta att ur fallhöjden på 5,5 meter lyckas man producera 80 kW grön el som ger en inkomst på låga 3 öre/kWh just nu. Generatorn är av fabrikat ASEA och turbinen är tillverkad vid Arboga Mekaniska Verkstad 1924.

Efter äventyret i kraftstationen smakade det bra med fika i hos Helen Segerstedt i hennes nyöppnade café i kvarndelen av det gamla huset. Efter en utsökt rabarberpaj med vaniljsås lyckades vi övertala Helen att visa oss källarvåningen där hon berättade om sina planer med kvarnen. Den som känner Helen vet att där fattas inte idéer!

Återfärden började med en koll på slussningen som just pågick och därefter återstod bara lite uppförsbackar och motvind innan en trevlig utflykt var över.

Text: Roland Persson

Foto: Roland Persson och Inger Kåberg Johansson

Kraftstationen. Foto: Inger Kåberg Johansson
Dags för slussning. Foto: Inger Kåberg Johansson

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-