Arboga
09:13 | 24 oktober 2020

Stor vattenläcka i Arboga

UPPDATERAD. Läckan har stängts ner och begränsats. Samtidigt har en tank med dricksvatten ställts ut.

Foto: Pär Eriksson

En större vattenläcka upptäcktes i Arboga under lördagsmorgonen vid viadukten som går under järnvägen längs Stureleden.

“En större läcka har inträffat på ledningsnätet. En stor andel av Arboga kommuns hushåll kan vara påverkade. Felsökning pågår”, skrev Arboga kommun på sin hemsida vid 9.40-tiden.

En stund senare uppdaterade kommunen med följande:

“En läcka har under förmiddagen identifierats och åtgärdats. Detta har medfört att trycket i ledningsnätet förbättrats. Fortsatt felsökning pågår för att undersöka om fler läckor har uppstått”.

På bilderna från platsen syns en bil som har fastnat i vattnet. De personer som färdades i bilen ska vara oskadda. Ytterligare en bil ska ha fastnat i vattnet och båda fick bärgas.

Uppdatering 11.05:

Vid 11-tiden talade Magazin24 med Magnus Andersson, vd för Arboga Kommunalteknik AB. Han hade då precis tagit sig till platsen och gav följande rapport:

– Vi försöker avgränsa, men det är fortsatt flöde här. Vi vet att det är brott på en ledning, men vi har inte hittat själva källan till läckan. Vi stänger av ventiler och försöker stoppa flödet. Vi jobbar för att invånarna ska få vatten. I nuläget är det boende norr om järnvägen som är påverkade. Medåker ska ha fått tillbaka vattnet, säger Magnus Andersson.

Uppdatering 13.30:

Magnus Andersson igen:

– Vi har stängt ner och begränsat läckan. Vi hittade källan till läckan i ändan på Östra Nygatan och håller just nu på att schakta för fullt. Det är under kontroll, men det blev stora skador på infrastrukturen.

Andersson fortsätter:

– Läckan har underminerat hela gångbanan. Den är i princip borta. Vi kommer stänga av hela området och göra fler undersökningar på måndag. Det är väldigt stora vattenmängder som läckt ut. Ett tag var det 280 kubikmeter i timmen.

Har alla hushåll fått tillbaka vattnet?

– Vatten finns, men några är fortfarande utan och för övriga det kan förekomma sämre tryck. Vår förhoppning är att alla ska ha fullt tryck framåt kvällen.

Vid 13.40 kom Arboga kommun med en ny uppdatering kring läget:

“Vattenläckan har isolerats från övriga ledningsnätet i Arboga. Det innebär att en majoritet av hushållen har fått tillbaka vattnet och har ett normalt tryck i vattenledningarna. Boende på Östra Nygatan, från Vikingagatan och österut, är dock fortsatt utan vatten. En dricksvattentank i hörnet av Sturegatan/Östra Nygatan har ställts ut. Läcklagning pågår fortsatt”.

– Det är konstaterat att det inte finns några ytterligare läckor i ledningsnätet. Just nu arbetar vi intensivt med att slutföra arbetet i området där vi har lokaliserat läckan, säger Ulf Zackrisson, vd för Arboga Vatten och avlopp AB.

Uppdatering 19.25:

Nu ska alla hushåll som drabbades av vattenläckan ha fått tillbaka vattnet.

– Vi vill tacka alla Arbogabor för ert tålamod under tiden som läckan har lagats. Vi ber också om ert överseende med de besvär som kokningsrekommendationen kan orsaka, säger Ulf Zackrisson, vd för Arboga Vatten och avlopp AB.

Kokningsrekommendationen beräknas att pågå tills att provtagning av vattnet är godkänt. Provtagningen beräknas pågå över helgen.

LÄS ÄVEN:

Boende i Arboga tätort, Medåker och Valskog uppmanas att koka dricksvattnet

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-