Arboga
05:09 | 24 april 2021

Stororder leder till nyanställningar hos TBO

I februari blev det klart att TBO Haglinds mottagit en order värd upp mot 90 miljoner kronor. Det är en av de största ordrarna i företagets historia och kommer leda till färska anställningar.

Pär Haglind, vd, Mia Hultgren, HR-chef och Fredrik Bolin, ansvarig säljare, är glada över stororden som TBO Haglinds mottog i februari. Foto: David Eriksson

Avtalet är skrivet med bostadsrättsföreningen Vilunda i Upplands Väsby och gäller uppförande av över 400 nya inglasade balkonger på tolv fasader. Projektet beräknas starta under andra halvan av 2021 och löpa under cirka ett år.

– Vi har jobbat med bostadsrättsföreningen i ungefär ett och ett halvt år innan vi fick påskriften. Det har varit en lång process som tagit tid. Det är inte bara balkonger, utan även fasadbyten och lite mer, men väldigt kul att vi fick ordern, säger Fredrik Bolin, som är TBO:s ansvarige säljare för projektet.

Ordern från Vilunda i Upplands Väsby är till ett värde av mellan 85 och 90 miljoner kronor. Detta är en av de största ordrarna i företagets historia.

– Vi har haft en liknande order för ett par år sedan. Potentiellt kan det bli den största affären någonsin för oss. Det är såklart väldigt glädjande, säger vd Pär Haglind.

Vad betyder den här storordern för er som företag?

– Omsättningsmässigt är det kanske 40 procent på ett år. Nu kommer vi inte hinna göra det här på ett år utan det kommer ta lite längre tid, men det är en bra grund för företaget att stå på. Det kommer rulla på i ett och ett halvt års tid, säger Pär.

Den stora ordern kommer också innebära att företaget nyanställer personal. Det rör sig dock endast om ett fåtal nya i produktionen.

– Exakt hur många vet vi inte ännu, men det handlar om kanske två nya anställda, säger Mia Hultgren, HR-chef på TBO.

Hur känns det att kunna nyanställa under pandemin?

– Det känns såklart bra. Vi har haft ett par naturliga avgångar som kom ganska lägligt. De har vi inte återinsatt, så det känns skönt att vi börjar komma upp i normala nivåer igen när det gäller personalantal här i företaget, säger Mia.

TBO Haglinds i Arboga. Foto: David Eriksson

TBO Haglinds har genom åren haft låg personalomsättning. De som har fått jobb där har stannat under långa perioder, men Mia Hultgren har under sina dryga 15 år på företaget märkt av att detta börjar ändras.

– Många har varit med oss väldigt länge, men tiderna förändras. De yngre som kommer ut i arbetslivet är inte lika benägna att stanna kvar lika länge som de äldre i min generation. Där fick man ett jobb och blev kvar. Så ser det inte ut längre.

Mia fortsätter:

– De som är födda på 90-talet och runt millennieskiftet är inte likadana så det är klart jag ser en lite större rotation bland de yngre. Samtidigt har vi sett att vi vinner på att lyfta upp personal från ”golvet” som har ambitionen och intresset för att bli tjänstemän så småningom. Vi är i en så unik bransch med balkonger och det är svårt att hitta folk med den bakgrunden. Det är alltid en lång upplärningstid hos oss. Vi har mycket att vinna på att anställa inifrån där kompetensen finns.

Samtidigt som mycket är positivt kring TBO Haglinds just nu så vill de samtidigt lyfta fram ett problem som de upplever.

Det gäller handläggningstider för bygglov som sätter vissa käppar i hjulet.

– All kommunal- och regionstyrd verksamhet som bygglov och hyresnämnder bromsar Sveriges BNP (Bruttonationalprodukt) rejält. Vi upplever att det är värre i vissa städer jämfört med andra. Bara i Stockholm är handläggningstiden över två år och det ligger över 16 000 ärenden i kö. Det är massor med ärenden och väldigt långa väntetider som bromsar upp utvecklingen, säger Pär Haglind.

Han avslutar:

– Det vi märkt är att det handlar om resursbrist. Om det inte sätts in fler resurser eller att systemet ändras så kommer det bara bli fler och fler ärenden som läggs på hög. Där hoppas vi på en förändring och den måste ske på regeringsnivå.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-