Västra Mälardalen
08:55 | 9 mars 2021

Extra hastighetskontroller under nationell trafikvecka

”Att hålla hastigheten och att visa hänsyn skapar trygghet”.

Foto: Polisen/arkiv

Under vecka 10, den 8 till 14 mars, genomför polisen en nationell trafikvecka där extra fokus kommer ligga på hastighet i tättbebyggt område.

– Det är mycket folk som rör sig i tättbebyggda områden, speciellt i dessa tider när många arbetar hemifrån och tar pauser i form av till exempel promenader och träning. Då gäller det att vi tillsammans skapar en säker trafikmiljö, genom att vara ett föredöme i trafiken, ta hänsyn och hålla hastigheten, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

De extra hastighetskontrollerna kommer bland annat genomföras i närheten av skolor och förskolor där det är många oskyddade trafikanter men även i andra miljöer i tättbebyggt område, exempelvis stadskärnan eller i bostadsområden.

– Alla bor vi någonstans, och inte skulle du riskera dina närmastes liv genom att köra för fort i ditt eget kvarter. Var lika hänsynsfull var du än kör, oavsett om det är ditt eget eller någon annans bostadsområde. Det är allmänna platser där vi alla ska samsas, det är vårt gemensamma vardagsrum. Att hålla hastigheten och att visa hänsyn skapar trygghet, säger Ursula Edström.

Lägre hastighet är avgörande för en oskyddad trafikants överlevnad vid en kollision. Enligt Trafikverket finns en rimlig chans för en oskyddad trafikant att överleva en kollision med ett motorfordon i 30 kilometer i timmen. Vid 50 kilometer i timmen däremot är chansen att överleva minimal.

– Lägre hastigheter är avgörande för att trafiken ska vara och upplevas som trygg och säker. Det ger till exempel större möjlighet att korsa och röra sig längst med gatan och det ger bättre möjlighet för aktiv mobilitet och tillgängliga färdsätt för många. Så var uppmärksam och håll hastighetsgränsen. Det är särskilt viktigt i områden där det finns många barn, som vid förskolor och skolor, säger Maria Krafft, måldirektör vid Trafikverket.

 

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-