Västra Mälardalen
11:46 | 14 september 2021

Fler hastighetskontroller under veckan

Polisen genomför nationell trafikvecka med fokus på just hastighet: ”Det behövs en attitydförändring”.

Foto: Polisen/arkiv

Under vecka 37, mellan den 13 och 19 september, genomför polisen en nationell trafikvecka i syfte att öka trafiksäkerheten på vägarna. Under veckan kommer polisen att genomföra ett ökat antal hastighetskontroller runtom i landet. Syftet med polisens trafiksäkerhetsarbete är att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Forskning har visat att hastigheten är en av de faktorer som påverkar mest hur allvarliga konsekvenser en trafikolycka får. Det handlar både om skador hos den som färdas i ett fordon, men även hos oskyddade trafikanter.

– Frågan är varför inte alla följer skyltad hastighet när vi vet att det räddar liv? Det behövs en attitydförändring, det ska vara socialt oacceptabelt att köra för fort, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande. 

Enligt polisen omkom 93 personer i trafiken mellan januari och juli i år.

– Det är nästan fyra gånger så många som antalet avlidna till följd av skjutningar under samma period (25). Vi alla behöver hjälpas åt att minska antalet döda och svårt skadade i trafiken och ett enkelt sätt att göra det är genom att följa skyltad hastighet, säger Ursula Edström.

Enligt Trafikverket kör ungefär hälften av alla fordonsförare för fort. Ursäkterna är mångfaldiga: Man har bråttom, följer hellre trafikrytmen än att hålla skyltad hastighet eller tycker att några få kilometer i timmen för fort inte spelar någon roll.

– Det är svårt att förstå att även några få km/h spelar roll. En krock i 85 km/h istället för 80 ökar risken för dödliga skador med 20 procent, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

När polisen genomförde sin senaste trafikvecka bötfälldes rekordmånga personer för hastighetsöverträdelser i Sverige. 8 762 personer körde för fort och 2 185 av dessa var i spannet 6-9 km/h över tillåten hastighet.

– Olycksrisken ökar även vid små hastighetsöverträdelser. Vi hoppas att vi den här gången rapporterar rekordfå personer. Helst inga alls. Följ skyltad hastighet och hjälp oss att rädda liv, avslutar Ursula Edström.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-