PORTRÄTT

Knallen som vill sälja och glädja

Roberth Persson har drivit Perssons Delikatesshandel i Valskog i nio år. Han kallar sig knalle och han gör det med stolthet.

En knalle var från början från Sjuhäradsbygden i Västergötland. De första knallarna är från 1600-talet. De var hantverkare i Borås som fick särskilda privilegier av kungen, som tillät dem att resa obehindrat över landet för att sälja sina varor.

Idag är en knalle en försäljare, som oavsett ursprung åker omkring och säljer på marknader runt om i landet.

Roberth Persson är mer än en knalle, även om hans egen butiksbil med delikatesser av högsta kvalitet alltid finns på plats. Han är Knallegeneral och ansvarar för att olika marknader skall attrahera knallar med ett produktsortiment av kvalitetsvaror.

– Jag är general i Köping, Fagersta, Arboga och Valskog. Jag är delaktig i Kopparberg, Sala och Uppsala.

En marknad med krimskrams kan vem som helst ordna. En kvalitetsmarknad kräver känsla för kvalitet, ett kontaktnät med vänskapsband, en yrkesrespekt och en övertalningsförmåga – att få andra knallar med kvalitetsvaror att vilja åka långväga för att kunna delta på marknader runt om i landet.

Roberth har varit med på marknader sedan han var 7 år gammal, då med sin pappa Håkan. Roberts kontaktnät bland landets knallar, i olika generationer, är omfattande. Han känner varje ort i Sverige där marknader arrangeras.

Mamma Annie födde Roberth på Köpings lasarett 1981, som andra barnet i familjen, efter syster Mikaela, tre år äldre. Hon är den som i dag hjälper Roberth med papper och administration i företaget.

Hur var du som barn?

– Jag hade otroligt mycket energi. Lätt att lära mig i skolan. Jag hade fyra intressen: judo, fotboll, schack och pingis. Jag var bra på allt.

Det blev mer och mer fotboll, och där spelade Roberth i Valskogs juniorlag. Innan Roberth bestämde sig för att gå i pappas fotspår satsade han på en industriutbildning och blev CNC-operatör.

Pappa Håkan började med att koka godis med sin bror, så gott att folk ville köpa. Så småningom blev han företagare och drev HP:s korv och konfektyr. Sålde popcorn, sockervadd, godis och grillkorv.

– Jag är alltid på jakt efter den absoluta kvaliteten, berättar Roberth. Jag söker aldrig lägre kvalitet för att kunna sänka priset. Jag vill ha de bästa produkterna, fastän de kostar mer. Handlar man hos mig skall man få det bästa.

Roberth har ett riksomfattande nätverk av leverantörer inom olika produktområden, t ex:
Delikatessgrabbarna i Ryd, på gränsen mellan Småland och Skåne, levererar rökta korvar och salami, recept efter morfar.

Arvidsjaure renslakt levererar renkött, renbogar, renhjärtan.

Vindelns rökeri levererar sidfläsk, ryggbiff, skinka, picknickbog, benfria kotletter.

Listan över leverantörer är lång. Varje leverantör är noga utvald av Robert – och han väljer bara den som är bäst inom varje produktområde.

Men Roberth har också egen produktion.

– Sylt, senap, marmelader och tunnbrödssnacks gör vi själva.

Hur betydelsefulla är knallarna i dag?

– Knallarna håller småbygden levande. Många småorter lever upp när det är marknad. Marknadsdagar är ofta hemvändardagar för folk från bygden som i dag bor någon annanstans. Marknader är viktiga mötesplatser. Där hittar man väldigt många vänner och bekanta på samma ställe samtidigt.

Det finns i dag cirka 1 200 knallar som är heltidssysselsatta, 2 500 är deltidsknallar. 2 000 torghandlare säljer grönsaker, frukt och blommor. Knallar och torghandlare arbetar på 500 torg och 700 marknader runt om i Sverige. Tillsammans omsätter de cirka 5 miljarder kronor och skapar mer än 13 000 arbetstillfällen genom varuproduktion och distribution.

Den ambulerande handeln har en företagarförening, Tomer, med cirka 180 medlemmar, som företräder branschen i dialog med regering, myndigheter och politiker.

Vissa marknader är rikskända, som Jokkmokks, Kiviks och Rättviks marknad. Många marknader är inte rikskända men lokalt mycket betydelsefulla med många tusentals besökare, som i Adelöv i Småland, Selånger i Medelpad, Hudiksvall i Hälsingland, Åsele i Västerbotten och Malmköping i Södermanland.

Beskriv kulturen bland er knallar!

– Vi är hårt arbetande. Vi är envisa. Vi är beroende av varandra och ställer upp för varandra. Vi är mer kollegor än konkurrenter. En för alla, alla för en. Vi är roliga. Vi vill både sälja och glädja.

Roberth är känd för att vara väldigt rolig. Det finns kunder som väntar med att handla, som håller sig i närheten av hans fina bil med det stora försäljningsståndet, bara för att höra hans gags.

– Kaffet bjuder vi på, men vi tar 20 kronor för kvittot, kan det låta.

När jag samtalar med Roberth i köket i butiken i Valskog är hans medarbetare och stöttepelare Maria Elisdotter med. Jag ber henne att beskriva Roberth.

Hon säger:
– Det är fantastiskt roligt att jobba med Roberth. Han är sjukt bra på idéer. Han är grym på att sälja. Han har en fantastisk produktkännedom. Han vet vad alla varor innehåller, när allergiker frågar.

När jag ber Roberth att beskriva sig själv säger han:
– Jag är aldrig nöjd. Min egen störste kritiker. Envis, stolt och fri.

Själv är han ödmjuk i en absolut självinsikt:
– Utan stöd av mina nära, min familj, mina medarbetare vore jag ingen.

Det var tufft under pandemin då alla marknader var inställda.

Men Robert är arbetsam, händig och praktisk, tog de jobb han kunde få och slet med annat:
– Jag jobbade som trädgårdsmästare, jag körde truck, jag svetsade, jag bockade armering, jag lagade trasiga bilar, jag hängde gardiner…

Snart dags för Köpingsfesten, med marknadsstånd, matstationer, tivoli, gycklare och föreningsaktiviteter. Och med Robert som general.

– Underbart att Köpingsfesten kommer igång igen, efter uppehållet under pandemin. Blir det bara bra väder kommer det garanterat mycket folk och blir en glädjerik fest, avslutar Robert, en stolt, fri och lycklig knalle.

PORTRÄTT
06:00 | 21 maj 2022

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-