Köping
09:00 | 11 februari 2024

1 700 kaniner tävlar om flera priser i stor tävling

Under tre dagar kommer det vara full aktivitet i Ullvihallen.

Så här såg det ut när svenska mästerskapet för raskaniner avgjordes i värmlänska Sunne förra året. Foto: Moa Nilsson

Helgen den 23 till 25 februari står Köping och Ullvihallen som värd för ett nationellt mästerskap.

Då är det nämligen dags för svenska mästerskapet för raskaniner, ett mästerskap som arrangeras på olika orter varje år och detta är första gången mästerskapet kommer till Västmanland,

Tävlingen går under namnet Landsutställning (LU) och har arrangerats i Sverige sedan 1985.

Varje LU arrangeras av en länsförening som är ansluten till SKAF, Sveriges Kaninavelföreningars Riksförbund. Totalt i SKAF finns lite drygt 1 000 medlemmar, och närmare en tredjedel av dessa ställer ut på ett LU.

– Det här är första gången som ett LU arrangeras i Västmanland. Vi är en ganska liten förening, men har ändå lyckats få ihop det tack vare hjälp från personer i andra länsföreningar. Valet föll på Köping dels för att här hittade vi en bra lokal till ett rimligt pris, och kommunen har varit välvilligt inställda till arrangemanget från planeringens start för cirka två år sedan, säger Anna Meissner, huvudansvarig för arrangemanget.

Mästerskapet pågår under tre dagar. På fredagen bedöms alla kaniner av domarna, och på lördagen sker uttagning av Best in Show (BIS) och Bäst i Motsatt kön (BIM). Då sker även  utdelning av förbundets priser för de svenska raserna. På söndagen sker prisutdelning i alla utställningsklasserna och då är det stängt för besökare.

– Under ett LU så utses Svensk Mästare samt Svensk Juniormästare. Utställarna tävlar även om Best in Show (BIS), Bäst i Motsatt kön (BIM) samt en massa andra fina priser och utmärkelser. Kaninerna bedöms av särskilda domare som avgör hur bra kaninen möter kriterierna i den standard som är gemensam för hela Norden. I standarden finns 67 raser beskrivna, från den största Belgiska Jätten vars vikt ska vara minst sju kilo som vuxen, till den minsta Dvärgharen som får väga 0,7-1,3 kilo. Det ställs också ut produkter, som antingen är gjorda av kaninpäls eller sydda av angoraull, säger Anna Meissner.

Till mästerskapet i Köping är 1 709 anmälda, vilket är några fler än förra årets utställning i värmländska Sunne.

– Av dessa är åtta stycken produkter, resten är kaniner. Totalt ställs det ut djur av 55 olika raser, och alla dessa tävlar om en rosett för Bäst i Ras (BIR).  Vi har också 55 juniorer, vilket är många! Förra året ställde 39 juniorer ut. Underbart att se antalet juniorer öka såpass mycket!

Det kommer även att arrangeras en välgörenhetsauktion, något som har blivit tradition vid mästerskapen.

– Uppfödare skänker kaniner till den, och så hålls en auktion på lördagen där alla intäkter går till en välgörenhetsorganisation. På LU i Köping är det Hjärtebarnsfonden som får alla intäkter från auktionen. Vanligtvis är det cirka 20 djur som auktioneras ut.

På plats kommer det även finnas montrar med försäljning, specialföreningarna anslutna till SKAF har montrar, och det finns också informationsmontrar från förbundet och arrangören.

– Vi hoppas få många besökare från Västra Mälardalen som antingen bara vill titta på kaninerna, eller kanske också är lite nyfikna på kaninaveln som hobby, avslutar Anna Meissner.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-