Köping
11:37 | 10 april 2021

93-åring lämnades ensam i kylan efter sjukhusbesök

Släpptes av utan nycklar och ytterkläder.

Köpings sjukhus. Foto: Region Västmanland/Arkiv

Efter ett besök på Köpings sjukhus lämnades 93-åriga Birgit Björkqvist ensam i kylan, vilket Fagersta Nyheter var först med att rapportera om.

En söndagskväll i mars behövde Fagerstabon Björkqvist åka ambulans till Köpings sjukhus på grund av hjärtflimmer. Hon hade också ont i bröstet och svårt och andas. Efter att prover tagits fick Björkqvist en säng att vila i. Men mitt i natten väcktes hon och fick åka hem, eftersom proverna såg bra ut.

Klockan tre på natten släpptes Björkqvist av utanför sin bostad i Fagersta. Hon saknade då både ytterkläder och nycklar.

– Mamma är 93 år och sådant här får bara inte hända. Ingen från sjukhuset ringde varken oss anhöriga eller hemtjänsten för att möta upp vid avlämnandet. Det är förfärligt att det kan få gå till så här, säger hennes dotter Wenetha Mattsson till Fagersta Nyheter.

Birgit Björkqvist släpptes till slut in av en granne som kontaktade dottern Wenetha. Enligt Fagersta Nyheter är Björkqvist ledsen och tagen efter händelsen.

SVT Västmanland skriver att sjukvården i Köping beklagar det inträffade. De har också gjort en avvikelserapport för att undvika att liknande händelser inte sker igen.

Johan Saaw, överläkare och verksamhetschef på sjukhuset i Köping, medger att ett misstag har begåtts.

– De som arbetade på natten uppfattade att den här personen var klar och kunde ta hand om sig själv, säger han till SVT.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-