En röst mot tystnadskulturen
Tystnadskultur är ofta en biverkning av härskarteknik. Det handlar om att anpassa sig, att inte ha en avvikande åsikt, att vara en ja-sägare. Att tiga tills man får ordet – och då inte säga något obekvämt.
Tystnadskultur är ofta en biverkning av härskarteknik. Det handlar om att anpassa sig, att inte ha en avvikande åsikt, att vara en ja-sägare. Att tiga tills man får ordet – och då inte säga något obekvämt.
Tystnadskulturen finns överallt: på arbetsplatser och i fritidsföreningar. Den finns även i politiken – vilket jag själv nyligen har upplevt. Att säga ifrån leder sällan till förbättring, snarare tvärtom.
Jag har upplevt hur man systematiskt utestängs när man ifrågasätter. Först bemöts man med kyla, sedan reduceras ens inflytande. Det hände mig, det har hänt andra före mig och det kommer tyvärr att hända fler. Trots detta fortsatte jag att kämpa – för dem som behöver det, med påläst envishet och argument grundade i mänsklighet.
Vissa personer borde kanske inte ha beslutande roller. Att släppa prestigen, lyssna och visa empati är avgörande egenskaper för att kunna hantera makt på ett ansvarsfullt sätt.
Vi som står upp för de ”små”, arbetarna, fotfolket, de som gör maktutövandet möjligt – varför lyssnar man inte på oss? Jag förstår att det är bekvämt om alla håller med, att det spar tid om avvikande åsikter snabbt kan motbevisas eller röstas ner. Men tack och lov finns de som orkar säga ifrån när verkligheten inte stämmer överens med retoriken. De som gräver fram fakta och sanning – journalisterna.
Tyvärr granskar de sällan de små arbetsplatserna, de politiska föreningarna eller de lokala maktkonstellationerna där tystnadskulturen slår hårdast. Och den drabbar oss vanliga, engagerade samhällsmedvetna människor. Den får oss att ifrågasätta vår självkänsla, vår mening. Vi som bara vill se rättvisa och likvärdighet för alla.
Men som medborgare och skattebetalare i Köpings kommun, som mamma, fru, arbetare och socialdemokrat, är jag tacksam för våra journalister, i lokaltidningen som är gratis. De som gräver, avslöjar och belyser det som annars hade förblivit dolt.
Hur obekvämt det än må vara för dem med beslutande roller, som nästan vid varje möte engagerat väljer att nedlåtande förakta deras namn.
En röst
Det här är en säg-din-mening-artikel skriven av en läsare. Skribenten är fristående och eventuella åsikter som framförs är skribentens egna. Vill du skriva till Säg din mening? Skicka in en text här. Max 3 600 tecken. Det går bra att skriva under signatur.