Fotboll
15:00 | 26 mars 2021

Enzo springer vidare mot toppen av svensk fotboll

Enzo Vesprini kom till Sverige och Köping 2016. Nu gör han sig redo för sin andra säsong som huvuddomare i Superettan.

Enzo Vesprini (i mitten) löper upp för den avlånga backen intill Norsavverken ihop med domarkollegorna Niklas Alfredsson (vänster) och Jim Eriksson (höger). Foto: David Eriksson

Sommaren 2016 flyttade Enzo Vesprini från sin hemstad vid kusten av Adriatiska havet i Italien till Köping, där han tidigare hade varit utbytesstudent vid Ullvigymnasiet. Med sig bagaget hade han bland annat domarmeriter från italienska tredjeligan, Serie C.

Domarkarriären har fortsatt här i Sverige. I början dömde Enzo division 3, men i år gör han sin andra säsong som huvuddomare i Superettan.

– Jag dömde 17 matcher i Superettan förra året och jag kände att det gick bra. Det är bra fart och mer tekniska spelare i den serien, säger Enzo.

Han minns tillbaka till sin första match i Sverige. Då dömde han alltså division 3 och matchen spelades i Avesta.

– Min sista match i Italien var i Cosenza inför en fullsatt arena och sen kom jag till Avesta… Det var lite skillnad, säger Enzo med ett brett leende.

Känner du dig redo för den kommande fotbollssäsongen?

– Ja, det gör jag. Jag hoppas prestera så bra att jag får chansen i Allsvenskan. Då krävs att jag gör det bra i varje match i Superettan. Vi har kontrollanter som har koll på oss så det gäller att vara på topp hela tiden.

När Vesprini kom till Sverige fick han stor hjälp av domarkollegorna Mohammed al-Hakim, Jim Eriksson och Niklas Alfredsson. Den sistnämnde har vid flertalet tillfällen dömt som assisterande domare till Enzo.

– Vi dömer inte tillsammans hela tiden, men vi hade många matcher ihop och det fungerade jättebra. Niklas är en duktig domare, berömmer Enzo.

– Vi reser, bor och äter tillsammans väldigt ofta. Då blir man bra kompisar, fortsätter han.

En annan lokal personlighet som hjälpt Enzo sen ankomsten till Sverige är IKW Friidrotts tränare Sture Kautto. Under vintern har Vesprini kört löpning och styrketräning ihop med en grupp som bland annat innehåller IKW:s unge löpartalang Dennis Holmstedt.

– Vi tränar tre gånger i veckan och det har varit tufft, men bra, ler Enzo.

När Magazin24 hängde med gruppen under ett pass stod löpning på schemat. 14 gånger upp för berget intill Norsaverken skulle avklaras.

– Det var riktigt tufft, men det är effektivt. Man känner efteråt att man är starkare.

Kondition, styrka och uthållighet behövs som elitdomare.

– Stures träning har hjälpt mig väldigt mycket. Det är inte lika roligt att träna ensam, men i Stures grupp är det väldigt blandat i åldrar och alla hejar på varandra. Då är det mycket roligare att träna.

Premiäromgångarna av årets Superettan spelas den 10 till 13 april. Vilken match som Enzo Vesprini får är än så länge oklart.

– Vi får reda på det en vecka innan. Det gäller att vara redo oavsett vilken match jag får. Jag vill prestera i varje match, oavsett vilka jag dömer.

Du har bott i Sverige fyra och ett halvt år. Hur känner du att det fungerar med det svenska språket?

– Det fungerar ganska bra. Jag har inte pluggat någon svenska alls, utan jag har lärt mig genom att höra och läsa. Det är lättare för mig att förstå och skriva språket än att tala det just nu, men jag blir bättre hela tiden.

Avslutningsvis… I en intervju med Sportbladet nyligen kom det fram att du var singel. Är det fortfarande så?

– (Skratt) Det blev en ganska stor grej av det. Några tjejer har visat lite intresse, kan jag berätta, ler Enzo.

Det var dock inte slut där. Vesprini avslöjar även att han nyligen börjat rida vid Köpings Ridklubb.

– Det har gått ganska bra. Jag har mycket kvar att lära, men det är jätteroligt, avslutar Enzo med ännu ett brett leende.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-