Kultur & nöje
14:58 | 9 april 2021

EPA-kurragömma en stor succé bland ungdomarna

När corona-restriktionerna stoppade aktiviteter för barn och ungdomar tvingades Svenska Kyrkan i Köping tänka nytt.

Jimmy Alsin, ungdomsledare på Svenska kyrkan i Köping, är en av arrangörerna bakom EPA-kurragömman. Foto: Björn Blomgren

Idén om kurragömma med EPA-traktorer kläcktes – och blev genast en stor succé.
– I Kolsva senast dök det upp 34 olika fordon, säger ungdoms­ledaren Jimmy Alsin.

Intresset för ”drive and go”, som konceptet kallas, är så stort bland ungdomar i åldrarna 13–20 år att Svenska kyrkan kommer arrangera evenemang varje lördag under våren.

Jimmy Alsin berättar att olika typer av aktiviteter ingår i drive and go-konceptet. Utgångspunkten är att alla deltagare samlas med sina EPA-traktorer. Ibland gäller ”norsk kurragömma”, där en gömmer sig och alla andra letar.

Ibland har ungdomarna fått uppdrag, till exempel att de ska ta kort på olika saker. Men oftast är det klassisk kurragömma, där ledarna letar och deltagarna gömmer sig inom ett avgränsat område.

Han berättar också att ungdomarna börjat ta till tricks för att göra letandet allt svårare för ledarna. Bland annat backar de in vid gömställena, så att EPA-skylten inte syns, och fäller sätena.

– Vi ledare tycker att det är lika kul som ungdomarna. Man blir aldrig för gammal för att ha roligt! Men det viktigaste är att de tycker det är kul, säger Alsin.

Hur kom ni på idén med EPA-kurragömma?

–Vi kvällsvandrade i vintras och trodde det skulle göra någon nytta att vara på stan, för vi kan inte ha vanliga aktiviteter. Men det var så kallt så det var inga ungdomar ute. Men det var många EPA-traktorer ute. Då började vi diskutera om vi kunde göra något för dem.

EPA-kurragömma visade sig vara en populär och smittsäker aktivitet.

– Vi träffas inte utomhus och de står inte i en jättestor klunga, utan de sitter i varsitt fordon med sina kompisar som de ändå träffar. Det är inte så att de blandas.

Oftast startar lördagsaktiviteten med en samling vid OKQ8-macken på Hultgrensgatan 8 i Köping. Macken är medarrangör till drive-and-go-konceptet.

– Vi får stå där och ungdomarna får spela hög musik där, poängterar Alsin.

Han tillägger att ”EPA-ungdomarna” är en bra grupp som, enligt honom, får för mycket kritik.

– De får inte vara på parkeringsplatser. De får helst inte åka runt i stan, för då gnäller de som bor där. Men de finns ju, och jag tycker att det är bra att de har ett intresse. De säger själva att det inte handlar om att åka runt och spela hög musik och väsnas, som några tycker. Det är ju ett sätt för dem att umgås över ett gemensamt intresse och få nya kompisar.

Succén med kurragömma gör att Svenska kyrkan planerar fler EPA-relaterade aktiviter i vår.

– Vi kommer förmodligen ha en större EPA-träff, ungefär som Köpings cruising fast med EPA-traktorer, när det blir varmare, avslutar Jimmy Alsin.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-