Kultur & nöje
08:48 | 21 januari 2023

Hagateatern står redo för årets första föreställning

Efter många timmars repetitioner är premiären av ”Kalenderflickorna” nu endast veckor bort.

Hagateaterns uppsättning av Kalenderflickorna har premiär den 11 februari. Foto: Monika Olsson

Efter några tröga år på grund av pandemin så börjar kulturverksamheterna att komma tillbaka. På Hagateatern i Köping pågår just nu de sista förberedelserna inför föreställningen ”Kalenderflickorna”, som har premiär den 11 februari. Handlingen i föreställningen är följande:

”Långt ut på den engelska landsbygden rullar allt på i gamla invanda, händelsefattiga och trista hjulspår.  Husmodersföreningen i Knapely deltar med bland annat sin sång och sedvanlig utklädnad i olika projekt för att samla in pengar till lokal välgörenhet. Just nu diskuteras den årliga kalendern med bilder från traktens sevärdheter. Kalendrar som inte ger så mycket överskott att det ens skulle räcka för att spjäla en hamster. När en av damernas make dör i cancer väcks idén om att samla in pengar till det lokala sjukhuset, men hur? Chris kommer på den briljanta idén att de ska göra en egen kalender där de poserar nakna…nåja avklädda. Men det finns ett hinder, ordförande Marie… mörkrets furste. Husmodersföreningen får en utveckling som ingen riktigt anar följderna av”.

Carina Eriksson är regissör för ”Kalenderflickorna”.

– Det är en väldigt rolig föreställning med mycket skratt, men det finns också ett djup just i och med cancern. Många har nära och kära som drabbas. Sen handlar ”Kalenderflickorna” även om vänskap, säger Carina.

Redan 2019 började Hagateatern att läsa ”Kalenderflickorna”, som är verklighetsbaserad och filmatiserades 2003 med bland annat Helen Mirren i rollerna.

– Vi har jobbat väldigt länge med föreställningen och det har verkligen fördjupat karaktärerna. Vi har jobbat väldigt hårt med skådespeleriet. Vi har repeterat ordentligt i nästan ett år. Nu är vi uppe i två till tre gånger i veckan. Det är verkligen full rulle. Vi kommer vara mer än redo till premiären. Jag tror det kommer bli väldigt bra. Det känns jättekul, säger Carina Eriksson.

Utöver själva föreställningen så har de inblandade i ”Kalenderflickorna” även skapat deras alldeles egna kalender. Den kommer finnas till försäljning och allt överskott går till Cancerfonden.

– Det var en idé som bara dök upp och när den gjorde det så kändes det självklart för oss och om vi får säga det själva så blev kalendern väldigt bra, skrattar Carina.

Kalenderflickorna” blir startskottet för föreställningarna som Hagateatern har inplanerade 2023.

I juni sätter teatern upp sätter upp Monty Pythons ”Spamalot” på ForumTeatern.

Det följs sedan upp av ”Emil i Lönneberga” där en generationsöverskridande grupp sätter upp föreställningen på utescenen i Folkets Park under juli månad.

– Nu är det bara köra på, säger Carina Eriksson.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-