Krönika
17:50 | 26 mars 2021

Historien om en historisk plan

Jimmy Bladh skriver om barndomens street hockey.

Ljummen aprilkväll, det luktar grillat och knoppar som smärtsamt brister. Vatten blandat med bilskum strilar längs med gatan när medelålders män precis har tvättat bilen för tredje gången den veckan. Samtidigt är det ett jävla liv uppe vid skogen där tonåringar kamperar på liv och död.

Min promenad förbi asfaltsplanen bredvid Travgatan väckte minnen om äventyret ni ska tas med på. Idag är det någon multiplanshistoria som förhoppningsvis används flitigt, men om de närliggande träden kunde tala så skulle de berätta om draget, känslorna och engagemanget när det inte var basketkorgar på bredden.

Historieskrivningen är selektiv, jag kan inte garantera att det gick till på exakt det här viset, men på ett ungefär gick det till så här.

I slutet av 90-talet växte det fram en spontanserie i street hockey – utrustningen var inlines, hjälm, innebandyklubba och innebandyboll – runt om på Ullvibackar.

Konstellationer av oss som gick på Skogsbrynsskolan och Nibbleskolan formade olika lag och mötte varandra under oorganiserade former: mitt lag spelade hemmamatcher i vår kurva på Pinnmogatan, ett annat lag spelade på parkeringen vid Fjärilsgatan och något mitt på Timmermansgatan.

Det flöt sällan på helt smärtfritt då grannar kunde ha åsikter och bilister tvingade oss till ofrivilliga spelavbrott, men det flöt oftast på helt okej.

Bredvid Travgatan låg en grusplan som ”aldrig” användes, och fråga mig inte hur men på något vis började en typ elvaårig Jaska att idogt ligga på lokalpolitikerna om att planen kunde asfalteras och bli den fasta spelpunkten för alla olika lags matcher.

Fråga mig inte hur men på bara något år fanns där ett generöst stycke asfalt, därefter dröjde det inte länge innan stängslet hade ersatts av träsarg och belysning satts upp för att kunna garantera spel efter mörkrets inbrott.

Efter det gick det av bara farten. Jaska var inte färdig och i maskopi med chefredaktör Blomgren var snart ambitiösa turneringar inplanerade. Hela helger och lov kamperade lag med NHL-klingande namn påkomna av barn i de tidiga tonåren med tillhörande lagtröjor.

Vad sägs om Eagles Kings, Black Bears, Red Bombers eller varför inte chefredaktörens egna lag Cows?

Under ett par år spelades turneringar med spelschema, förhandstips och All Star-team uppbyggt via oerhört tidiga hemsidor.

Tillfälliga kiosker sattes upp efter stora inköp på Alsindibad Livs, och ibland visade det sig att dagskassan försvunnit under finalen då arrangör Jaska själv befann sig på planen. Han var lika glad ändå, och nästa turnering stod en ny kiosk på plats.

Femtio barn hängde runt planen antingen spelandes eller väntandes på spel, föräldrar flankerade sargen med oftast god ton och snart bestod inte längre spelarna av enbart Ullvibackar-bor, utan av ungar från hela staden.

Med tiden skulle mopeder ersätta cyklarna vid sidan, och med tiden avtog turneringarna. Vi blev väl för gamla för sådant där antar jag. Men kompisgänget UB Flames fortsatte att spela även när vi blev äldre, och det är i skrift svårt att beskriva hur kul det var att göra de där första matcherna för året efter att Rydell spenderat timmar hackandes den sista isen och sopandes gruset som hamnat där under hösten och vintern.

När solen väl gått ner blev det ibland svinkallt i luften, men hettan på planen gjorde att vattnet i vattenflaskorna smakade godare än vad vatten någonsin har smakat i en vattenflaska.

Klassiska match ups med Tommy och Nisse i varsitt mål, ofta jag, Henry och Jaska i ena laget mot Norman, Rydell och Laakso i det andra. Tre mot tre, med hockeyklubbor och innebandyboll stoppad med ICA-kasse var tävlingsinstinkten uppskruvad till max.

Det var väl inga regelrätta slagsmål, men ibland var det inte långt därifrån. Ibland röt närliggande boendes ifrån när vi blev för högljudda sent på kvällen. Men vadå, det var ju oftast då det skulle till att avgöras?

UB Flames spelade inte bara sin street hockey på Travgatan, men det var bara där vi spelade bra. En hel del celebert folk var däruppe för att möta oss – för att sedan åka tomhänta därifrån.

Idag är sargen borta, men hoppas som sagt att planen används väl med sina basketkorgar på bredden, spontanidrott ger ett samhälle lite extra dimension.

Annars kanske någon elvaåring börjar utöva påtryckning mot kommunen om alternativa användningsområden?


Det här är en krönika. Skribenten är fristående och åsikterna är skribentens egna.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-