Köping
17:25 | 27 januari 2021

KFF vill träna på konstgräs – har skickat skrivelse till kommunen

Tränaren: "Konstigt när Kungsör och Arboga kör men inte vi."

Köping FF-tränarna Dennis Söder (assisterande) och Armin Suljic (huvudtränare). Foto: David Eriksson/Arkiv

Under den första delen av januari rådde nationella råd från regeringen och Folkhälsomyndigheten för att stoppa spridningen av coronaviruset. Bland annat avråddes personer födda 2004 och tidigare från att delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter.

Den 21 januari förlängdes råden till och med den 7 februari – men med ändrade riktlinjer gällande idrott. Personer födda 2004 och tidigare (och som inte är yrkesidrottare) får nu träna, men inte spela match.

Den här veckan har seniorlag fått träna på konstgräset i Kungsör. I Köping är det dock fortsatt stängt – därför har Köping FF skickat en skrivelse till Köpings kommun.

– Det är ett svårt läge, det vet vi. Men det är synd om man hanterar det olika i olika kommuner, säger styrelseledamoten Peter Skantz.

Vad har ni skrivit till kommunen?

– Vi skickade med info från Svenska Fotbollsförbundet. I deras riktlinjer står att man kan bedriva idrott om man kan göra det säkert. Vi hade tänkt att inte använda omklädningsrummen, dela upp spelarna i smågrupper och hålla avstånd.

Tränaren för KFF:s herrlag, Armin Suljic, ställer sig också frågande till varför konstgräset är öppet i närliggande kommuner men inte i Köping.

– Det är tråkigt att vi inte får träna på konstgräset. Vi vill dit och vi känner att vi anpassar oss till de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och vår idrottsminister har tagit fram. I min värld är det konstigt när Kungsör och Arboga kör men inte vi. Vi tränar ändå, men vi håller oss utanför planen. Vi hade lika gärna kunnat bedriva samma träning på konstgräset med mindre grupper.

Jonny Clefberg (S), ordförande för Kultur- och Folkhälsonämnden i Köping, berättar att beslutet att stänga idrottsanläggningar har tagits av kommunens särskilt inrättade corona-grupp.

– De sammanställer information kring situationen på lasaretten och ser över vad vi kan göra för att stötta vården i den här svåra tiden. Gruppen tar beslut utifrån de rekommendationer som kommer från myndigheter och regioner. Sen genomför Kultur- och Folkhälsonämnden bara det som rekommenderas. Just nu rekommenderas det att man fram till den 7 februari har så mycket som möjligt stängt.

Hur kommer det sig att vissa kommuner tillåter träning på konstgräs medan Köping håller stängt?

– På fotbollsförbundets hemsida står det att utomhusträning kan bedrivas om kommunen är i rätt läge. Där bedömer corona-gruppen att Köping har varit hårt drabbat och vi vill inte belasta vården. Därför stänger man fritids- och viss pedagogisk verksamhet.

Clefberg tillägger att han hoppas smittkurvan vänder så att Köpings anläggningar snart kan öppna.

– Vi vill att folk ska kunna vara ute och röra på sig. Vi kommer att öppna så snart vi har möjlighet.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-