Köping
09:12 | 30 januari 2021

Klassisk pinupkalender i nytappning – i stil och med stort hjärta

Filmen Kalenderflickorna gav eko över hela världen. Plötsligt blev det comme-il-faut att göra kalendrar med vackra och lättklädda kvinnor (och män) – i alla fall så länge kalendrarna såldes för ett välgörande ändamål.

Cia Sandell är aktuell med sin sjätte upplaga av pinup-kalendern som säljs till förmån för välgörande ändamål. Foto: Ewa Nilsson

I Sverige ges en pinup-kalender med stilfullt sensuella bilder ut för sjätte året i år – av en köpingskvinna.

Cia Sandell i Köping har sedan 2015 producerat och gett ut en kalender med klassiska pinupbilder, där intäkterna gått till olika välgörande ändamål.

Bland annat har Hjärt-/Lungfonden, Prostatacancerförbundet, Hjärnfonden och D.A.C.A. har fått bidrag via intäkter från kalendrarna varsitt år.

Överskottet av intäkterna för 2021 års kalender går till stiftelsen ”Min stora dag”, som skapar glädjefyllda upplevelser för barn med allvarliga sjukdomar och d­iagnoser.

– Idén till kalendern fick jag efter att jag själv var med på bild i kalendern ”Ljuvliga pinuppor” 2014, berättar Cia Sandell.

Hon fortsätter:

– Jag tyckte det var en kul idé och det blev stilfulla och fina bilder som jag kände mig stolt över. Det har jag byggt vidare på i min egen kalender, där bilderna är väldig­t mycket rockabilly.

Cia har länge haft ett brinnande intresse för foto över huvud taget, så hon tog idén med sig och utvecklade den. Hösten 2014 tog hon kontakt med några kvinnor för att göra kalendern Pinups for a good cause – som senare bytte namn till Nordiska pinuppor – med bilder à la 40/50-tal.

– En del tycker det är kvinnoförnedrande med en sådan här kalender, säger Cia. Men jag förstår inte varför det skulle vara förnedrande att visa vackra människor på bild.

Även män har förekommit på bild i kalendern. Fast bara ett av åren.

– Vi fick frågan varför inga killar fanns med i kalendern, berättar Cia.Vi har ju mycket bilar med på bilderna, med kvinnor som poserar vid fordonen. Och eftersom vi var inne i rockabillykulturen kändes det rätt att även ta med män med sina bilar. Fast det blev ingen större succé. Det blev bara ett år, sedan återgick vi till att fotografera enbart kvinnor.

Cia väljer helst ut kvinnor som inte är ”perfekta” från början för fotografering till kalendrarna.

– Jag fotograferar hellre en kvinna med extrakilon, eller väljer en omålad kvinna som jag kan se potential hos, än de som redan är ”perfekta”, menar Cia. Det är så roligt att se hur deras självförtroende växer när de ser resultatet av fotograferingen.

Cia menar att just självförtroendeboosten är viktig för resultatet. Det ska vara avslappnande och kul att bli fotograferad, då blir bilderna bra.

Självklart är Cia själv också med på en av bilderna i sin egen kalender, som den förebild hon är.

Vad är det du gillar med rockabillyvärlden?

– På något sätt drömmer man sig tillbaks till en värld som känns som mer bekymmersfri, säger Cia. Eller åtminstone mindre stressig. Tiden stannar liksom upp lite.

– Jag har också alltid varit intresserad av gamla saker. Jag fick en jättegammal parfymflaska med spraypump av min pappa för trettio år sedan och den har jag fortfarande kvar som en kär ägodel. Den är ju också något av en symbol för pinupvärlden. Gamla saker berättar en historia.

 

Från löpet

Dagens lunch

Grattisannonser

Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-