KOLSVA
10:44 | 19 januari 2023

Kolsvabandet med ny release

Minialbum med tre nyinspelade låtar och mer kommer.

Från vänster: Patric Danielsson, Sören Mårtensson, Björn Jacobson och Juha Nurmenniemi.

Achilleus startade i Kolsva redan 1978 under namnet Achilleus Vrede.

– Vi var väldigt aktiva fram till ungefär 1985 då studier och militärtjänster gjorde att vi gick skilda vägar. Under denna period var vi vansinnigt kreativa och skrev och spelade in nästan hundra låtar. Att spela in på den tiden var betydligt krångligare och dyrare än idag, men tack vara hjälp av Lasse Andersson (Balans, Diaxox mm) fick vi hjälp med detta, säger Sören Mårtensson, keyboardist i bandet.

Achilleus består av Björn Jacobson, Gitarr, sång. Sören Mårtensson, orgel & syntar. Juha Nurmenniemi, bas, sång. Patric Danielsson, trummor, sång. Samtliga medlemmar bördiga från Kolsva.

– Vi har alltid spelat det vi tycker om och har väl aldrig lyckats spela den sortens musik som varit något för listorna. Med en inspirationsbas hos Hawkwind, Pink Floyd, Led Zeppelin, Black Sabbath, Genesis, Yes och King Crimson så kan väl musikstilen petas in i någon form av Progressiv rock, säger Sören.

Tiden mellan 1985-2010 korsades deras vägar igen och alla hamnade i ett band som heter darXtar. Ett band som skapades av en kille i Småland. darXtar var alltså i princip killen i Småland med Achilleus musiker. Här gavs det ut ett flertal album och man hade spelningar bland annat i Berlin, Bryssel och i Sverige. Alla har även spelat i andra grupper under tiden. Sören till exempel i Mean Thore & the Shutupers som har lokal anknytning.

– 2018 hände det sig att vi plötsligt upptäckte att vi alla bodde inom vettig radie igen och vi ställde oss frågan om vi skulle ta ett rep på skoj. Vi gjorde som förr i tiden. Jag röjde ut mitt garage, varslade grannarna och vi repade ett pass. Vi upptäckte att vår kreativitet och våra idéer låg sparade och alla hade massor av låtförslag liggandes. Alltså låtar som bara passar Achilleus och inga andra konstellationer. Med detta som start började den andra epoken och vi har sedan dess släppt två fulla album med nya låtar, ett album med äldre remastrade låtar samt ett antal singlar. Allt finns på Spotify och andra plattformar, tillägger Sören.

Nu släpper man alltså två album. Det första nu i februari som består av låtar skrivna på åttiotalet men nyinspelade och längre fram ett album med helt nya låtar. All musik komponerar man själva och de senaste kreationerna är inspelade i Skyline studio i Eskilstuna.

Har ni något/några mål med er musik?

– Inget annat än att vi nu kan skriva och spela in musik vi själv tycker om. Nu har vi nog inte kvar ambitionerna att bli rockstjärnor. Vi kommer fortsätta med att skriva och spela in musik och förmodligen aldrig sluta, avslutar Sören.

Läs och lyssna mer.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-