KÖPING
15:53 | 12 mars 2023

Lyran firade 140 år

Jubileumskonsert med Malena Ernman fyllde Ullvigymnasiets aula till sista plats.

Lyran gav Köping en jubileumskonsert i en fullsatt aula på Ullvigymnasiet.

Jubileumsprogrammets repertoar representerade samtliga 15 decennier sedan orkesterns tillkomst för 140 år sedan. Musikstyckena blev en klingande krönika som tog publiken över världen och genom historien i såväl filmmusik, marscher, opera och jazz. 

Under ledning av dirigent Björn Waldebrink gavs det genomtänkta programmet en intressant musikhistorisk inramning. Björn hade också arrangerat flera av styckena för orkesterns sättning.

Musikevents Niklas Hoxell stod för proffsigt ljud och ljus som bidrog till den fina helheten.

Ullvigymnasiets aula var fylld till sista plats när Lyran firade jubileum under lördagen. Malena Ernman bidrog med extra strålglans i sina solonummer både före och efter paus. Hon visade sin genrebredd och sitt stora röstomfång i bland annat Bizets Carmen och Summertime av Gershwin.

Inte ett öga var torrt i Malenas tolkning av Gabriellas sång med text av Py Bäckman till Stefan Nilssons musik, från filmen Såsom i Himmelen. Alla solonummer framfördes med samma höga kvalité och i ett trevligt stämningsläge, som lockade till skratt och dialog med publiken.

Malena Ernman förtjuste publiken med sin vackra stämma under Lyrans jubileumskonsert.

Orkestern Lyrans alla sektioner bidrog till den fina helheten, men flera solister fick också höras. Trumpetaren Martin Björkvall bidrog med vacker klang i sitt solo i filmmusiken från Röd Oktober.

Fina prestationer gjorde också bland andra Anna-Lena Högman, piccola, Sofia Dahlén, flöjt och Martin Sjöberg, valthorn. Även en av orkesterns yngre medlemmar, Rebecka Ohlsson Reutermo, presenterade sig i ett kort altsaxofonsolo.

Musikföreningen Lyrans jubileumskonsert avslutades med stående ovationer och ett par extranummer. Malena Ernman tog avslutningsvis plats framför flöjtsektionen. Med bravur brände hon av Under blågul fana till publikens skratt och stora förtjusning. Det blev en ekvilibristisk avslutning på konserten.

Vad vill dirigenten Björn Waldebrink ha sagt om orkestern? Jo, att Lyrans ambassadörskap för Köping är så stort och viktigt. Musikanter pendlar till Köping för att spela i Lyran. En handuppräckning mellan låtarna visade att orkestern har musiker i olika åldrar, från flera olika orter med olika medborgarskap. Musiken förenar på många olika sätt. I Köping.

Ofta sätts likhetstecken mellan Lyran och Hemvärnets Musikkår Västmanland, men det är inte helt sant. Egentligen är det två orkestrar med olika ledning och förutsättningar. Denna vecka har Hemvärnets Musikkår Västmanland spelat vid kungen och drottningens Västeråsbesök med anledning av kungens 50-års jubileum vid tronen. I påskhelgen väntar även högvakt vid Stockholms slott.

Musikföreningen Lyran marscherar vidare på starka och friska ben. Tänk att orkestern startade redan när Sverige var i union med Norge, när glödlampan just hade uppfunnits och långt innan man trodde att människan skulle kunna ta sig ut i rymden.

Köping gratulerar den pigga 140-åringen.

Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-