”Målkonflikter måste lösas”
Magazin24 har samtalat med koncernchefen Paul Gustavsson, Nordkalk AB, om vätgas och den tänkta vätgasfabriken i Köping
Magazin24 har samtalat med koncernchefen Paul Gustavsson, Nordkalk AB, om vätgas och den tänkta vätgasfabriken i Köping
Nordkalk är det ledande kalkstensföretaget i norra Europa. Den kalk som företaget producerar ger näring till jorden som föder oss, renar vattnet vi dricker och luften vi andas. Kalksten är också betydelsefull i olika industriella processer, till exempel ståltillverkning och papperstillverkning.
Nordkalks anläggning i Köping blir närmaste granne till Köping Hydrogen Park, om denna vätgasfabrik blir byggd på tomten intill Nordkalk, Sjötullen 1:2 och 1:22.
Koncernchefen Paul Gustavsson konstaterar:
– Vätgas är en mycket viktig del av lösningen i vår omställning till ett mer hållbart samhälle. Den måste produceras någonstans. Det pågår många investeringar i Sverige med olika tekniker och installationer för att öka vätgasproduktionen.
Nordkalk som företag har alltså en positiv inställning till vätgas?
– Ja, vi tror att detta är ett av flera – kanske det viktigaste – sättet att hantera koldioxidutsläppen i framtiden. Om man fångar koldioxiden och kombinerar den med vätgas skapas nya kolvätekedjor som kan användas till produktion av till exempel grönt flygbränsle eller plaster. Vi tror mycket mer på detta än att stoppa ner koldioxiden i jorden. Nordkalk har koldioxidutsläpp från vår kalkugn i Köping, och lokal tillgång till vätgas är positivt för en framtidssatsning.
Hur ser du på Köping Hydrogen Park och dess lokalisering mellan Nordkalk och Yara?
– Produktionen av vätgas i Köping Hydrogen Park kommer helt säkert att ge upphov till många målkonflikter som måste lösas: transporter till och från anläggningen ut till E18, utsläppen, energiförsörjningen. Nordkalk har inga synpunkter på hur detta skall lösas – men det måste lösas. Köping Hydrogen Park måste diskutera och lösa allt detta med berörda myndigheter.
Kommer det att bli svårt?
– Vi har full förståelse för att detta kommer att bli svårt. Någonstans måste vätgasen produceras.
Att tillverka vätgas till havs i vindkraftsparker känns som en mycket ”grönare” lösning än att importera 66 000 ton importerat avfall, som inte går att återvinna, och bränna avfallet i Köping Hydrogen Park. Kommentar?
– Jag tror att olika sätt att producera vätgas ger upphov till olika frågor som måste lösas. Yrkesfiskare som påverkas av vindkraftsparker till havs eller samer som tycker att vindkraftverk i norra Sverige påverkar betet har säkert också många åsikter. Oavsett om det sker till havs i vindkraftparker eller i Köping Hydrogen Park, så kommer det att bli mycket svåra målkonflikter mellan klimat- och miljö, som politiker och företag måste lösa.