Protestlistor och alternativa lösningar
Magazin24:s granskning av företaget Plagazi och den tänkta vätgasfabriken Köping Hydrogen Park i förra veckans Magazin24 har väckt starka känslor hos köpingsborna.
Magazin24:s granskning av företaget Plagazi och den tänkta vätgasfabriken Köping Hydrogen Park i förra veckans Magazin24 har väckt starka känslor hos köpingsborna.
Folket på Malmön och Mälartorget protesterar mot en vätgasfabrik som granne. Plagazi:s vd, Torsten Granberg, anser att lokalisering är ”idealisk”.
Byggaren Nils Nordkvist är av annan åsikt och ger några alternativ på denna sida. Koncernchefen för Yara AB, Paul Gustavsson, pekar på projektets målkonflikter som måste lösas.
Mejlväxling vi tagit del av från september 2022 visar att protesten från föreningen Vi på Malmön gått till samhällsbyggnadsförvaltningen, till kommunstyrelsen och till miljöenheten i Köpings kommun. Ingenstans har protesten blivit diarieförd.
Arbetet kring Köping Hydrogen Park har bedrivits i projektgrupper utan skriftlig dokumentation. Vi har hämtat kunskap och information tack vare handlingar hos andra myndigheter än Köpings kommun. Bland annat i alla ansökningar som Plagazi/Köping Hydrogen Park lämnat in för att få statliga stöd – men fått avslag på allt.
Vi har fått veta att vår sammanställning av alla bidragsansökningar, ofta med skarp kritik i avslagen, tidigare varit okänd bland partierna i Köping.
Hela projektet kring Köping Hydrogen Park presenteras som om det är ”grön vätgas” som skall produceras, när 66 000 ton importerat avfall, som inte går att återvinna, skall brännas.
Detta är falsk marknadsföring. Endast vätgas framställd med sol, vind, vatten får kallas ”grön”.
Boende på Malmön: ”Vi oroar oss för
säkerheten och minskat attraktionsvärde”
Föreningen Vi på Malmön har yttrat sig till kommunen angående vätgasfabriken i Köping. Yttrandet har inte diarieförts av Köpings kommun.
Yttrande angående förslag att anlägga vätgasproduktion i Köping på fastigheterna Sjötullen 1:2 och 1:22:
Styrelsen för föreningen Vi på Malmön är djupt oroad över planerna på placeringen av vätgasproduktionen. Enligt det samrådsunderlag som finns verkar inte miljökonsekvensbeskrivning och riskanalyser vara framtagna.
I underlaget står att säkerhetsavståndet är 750 meter. Att förlägga en verksamhet där möjlighet till explosion föreligger i närheten av Yara och bostadsområdet Kungsängen är skrämmande.
Inom säkerhetsområdet ligger väg och cykelbana till Malmön. Vid ett tillbud eller olycka kan vägen behöva stängas av. Konsekvensen blir att många inte kan ta sig till sina arbeten och att ambulans och räddningstjänst inte kan nå Malmön.
Malmön är Köpings närmaste och finaste rekreationsområde. Här finns permanenta boenden, sommarstugor och camping. Restaurangen och badplatserna är välbesökta av såväl Köpingsbor som turister.
Skolklasser cyklar hit och många ungdomar kommer med moped eller bil. Köpings enda båtramp för i- och upptagning av båtar är belägen på Malmön och medför en hel del trafik på Malmönvägen.
Många familjer har Malmön som utflyktsmål såväl sommar som vinter. Skridsko och skidåkning och fina grillplatser lockar.
Vår oro gäller inte bara säkerheten för boende och besökare utan också att attraktionsvärdet på området ska minska.
Naturligtvis välkomnar styrelsen att nya arbetstillfällen skapas i kommunen, men med ovanstående motiveringar vill vi kraftigt poängtera vikten av att undersöka alternativa placeringar i kommunen av vätgasproduktionen.
Styrelsen vill understödja att de förslag, som lämnas av Nils Nordkvist utreds. Förhoppningsvis kan annan industriverksamhet, där säkerheten för närområdet inte riskeras, lockas till att etablera sig på den nya industrimarken på Sjötullen.
Läs om förslagen i den här artikeln.
Detta yttrande har undertecknats av styrelsen för Vi på Malmön, en förening med 102 medlemmar: Stisse Rejström Karin Holmkvist Larsson Jan Harring Yngve Wanber Patrik Risberg Eva Elmegård
Boende på Mälartorget:
”Vi vill slippa alla risker, stank och buller”Området Mälartorget ligger helt inom riskområdet för den planerade vätgasfabriken. (Området kallas i folkmun ”Mälartorget”, vilket är det namn vi använt i våra artiklar. Områdets rätta namn är Kungsängen).
Erja Pynnönen har engagerat sig i frågan. På sin protestlista har hon samlat cirka 200 underskrifter från boende i området. Alla är överens: Farlig verksamhet nära ett bostadsområde: Nej, tack!
Dessa synpunkter har förts fram av de boende:
Den närmsta villan ligger bara 178 meter från mitten på Sjötullentomten. Ett hus vid varpaplan i närheten, har bara 34 meter till den planerade anläggningens staket.
Vad händer vid en större explosion när flera andra farliga anläggningar ligger nära? En dominoeffekt kan bli katastrofal med tanke på placeringen. Finns en riskanalys? Hur många personer hamnar då i riskzonen? Hur många kan dö?
Vätgas är extremt brandfarligt i kontakt med syre och det finns risk för stora explosioner. Även inkommande kemikalier kan innebära risker. Risker finns också med vätgasen kopplat till lagring och hantering av det balade bränslet.
Pålning i betongplattan medför att kemikalier kan tränga ner genom plattan och skapa läckage av giftiga ämnen som släpps ner i marken.
De ökade tunga transporterna kommer att medföra ökat buller liksom fabrikens egna processer.
Det blir ett sopberget vid anläggningen, som kommer att lukta både vid lagring och förgasning. Blandat farligt avfall, olika typer av plast, material från bilskrotsindustrin, rötslam och brännbart hushållsavfall. Allt ska brännas.
De som köpt villa på Kungsängen undrar vad som händer villorna sjunker i värde. Kommer kommunen köpa ut husen, eller betala mellanskillnaden för det minskade värdet?
Det finns helt enkelt för många stora risker med att bygga denna anläggning så nära ett bostadsområde. De boende motsätter sig placeringen av Köping Hydrogen Park.
Dessa boenden på Mälartorget har skrivit under protestlistan. De vill vi inte ha en vätgasfabrik som närmaste granne.