Minnesbilden: Skräddarna på Jemmertunagatan
Fyra skräddaren på en gata vid 1900-talets början.
Fyra skräddaren på en gata vid 1900-talets början.
Det fanns många fler skräddare i Köping vid 1900-talets början. Man kan därför bara hoppas att de var nöjda med sitt yrkesval, för förtjänsten var sannolikt ringa.
Det var en tid då många knappast hade råd att köpa färdigsydda kläder utan fick sy så gott man kunde. Eftersom alla behövde kläder så fick en del gå till skräddaren.
Enbart på Jemmertunagatan, idag Tunadalsgatan, som då endast sträckte sig halvvägs från nuvarande Torggatsbron till Ågärdsgatan, så fanns det (minst) fyra skräddare. Det var från Torggatan räknat skräddarmästarna Erik Nykvist, Anian Säfverström, lappskräddare Holm och L J Westlund.
Erik Nykvist hade sin syateljé i huset som låg granne med Bandolins cykelverkstad. Hans hustru, som hette Edla Nykvist, hade sin verksamhet som barnmorska i samma hus, där de också bodde (se stora bilden).
Skräddare Anian Säfverström hade haft oturen att hans speceri- och diversehandel brann ner i stadsbranden 1889. Han fick hålla till, ”invid Stora torget”, som det står i en annons efter branden. Handlarna var ju tvungna att hyra in sig i de hus som fanns kvar och på grund av branden hade de svårt ange adress. Säfverström fick därför kombinera att vara skräddare vid Jemmertunagatan, med att vara handlare vid torget.
På Jemmertunagatan fanns också ”lappskräddaren” Holm som utförde enklare syarbeten, till exempel att sy på lappar på byxknän.
Till sist kan nämnas familjeföretaget ”L J Westlund” (Lars Johan) med sonen Gunnar och brorsonen Ivar. Westlunds hus blev senare kiosk innan huset revs så sent som på 1970-talet.
Startbilden utan beskärning. Klicka för större bilder.