Mörkad tvist upplyst
Köpings Kabel-TV AB har hamnat i en omfattande rättstvist, som kan bli en dyr historia.
Köpings Kabel-TV AB har hamnat i en omfattande rättstvist, som kan bli en dyr historia.
Allt kring rättstvisten är offentligt i handlingar i domstol. I protokollen i detta kommunala bolag i Köping ges ingen information, bara en antydan på några rader i årsredovisningen.
Kommunala bolag ska följa de bestämmelser som finns i tryckfrihetsförordningen, i vilken offentlighetsprincipen är en grundpelare.
En grundläggande förutsättning för att kommuner skall kunna föra över verksamhet till kommunägda bolag är att verksamheten är en kommunal angelägenhet.
En kommun kan bara bolagisera verksamhet som faller inom den kommunala kompetensen.
Kommuner måste se till att det finns barnomsorg, förskola, grundskola, gymnasieskola; ska planera och se till att det finns bostäder; ge omsorg för äldre och för personer med funktionshinder. Med mera.
Kabel-TV-verksamhet är inte ett kommunalt kärnuppdrag.
Moderaterna i Köping har kommit till denna insikt. I årets budget skriver Moderaterna:
”För cirka 25 år sedan fanns det långt gångna planer på att sälja Köpings Kabel-TV. Det blev inte verklighet då, men nu vill vi aktualisera detta igen. Vi ser ingen anledning till att ett kommunalt bolag skall vara med och konkurrera på/inom Kabel-TV verksamhet.”
Vad händer i rättstvisten?
Magazin24 lägger pussel och berättar vad vi ser.
Köpings Kabel-TV AB har stämts inför Malmö tingsrätt. Skadeståndskravet handlar om många miljoner kronor. Magazin24 granskar.
”Vem kan förlora på det här? Det är inte Köpings kommun, det är inte Köpings Kabel-TV AB och det är inte Kabel-TV:s kunder. Vi har full kontroll över det här.”
Så sa Elizabeth Salomonsson (S) den 28 februari 2022 inför fullmäktige. Debatten gällde omstrukturering av Köpings Kabel-TV AB där Salomonsson då var styrelseordförande.
Omorganisationen handlade om två nya bolag, Köpings Kabel-TV Media AB och Operatörsklustret Media AB, med koppling till Köpings Kabel-TV AB. Fullmäktige hade inte kännedom om bolagen.
En gemensam plattform skulle skapas med liknande bolag för att ”runda agenterna” och få bättre TV-utbud, enligt Salomonsson.
Oavsett hur goda intentioner Köpings Kabel-TV:s styrelse hade kan processen ifrågasättas utifrån styrdokument och lagstiftning. Risker för ägaren ska minimeras. Den ekonomiska hushållningen måste vara god.
Idag är bolagen stämda på miljonbelopp i Malmö tingsrätt. Tvisten är osynlig i Köpings Kabel-TV AB:s protokoll.
Vi redovisar uppgifter ur allmänna handlingar från domstolen och Bolagsverket.
Bakgrund: Köpings Kabel-TV AB är ett helägt kommunalt bolag som bildades 1991. Då var KTV, som vi fortsättningsvis skriver, ett dotterbolag till Köpings Bostads AB, KBAB. Redan på 1980-talet började KBAB att bygga kabel-TV-nät som senare blev till ett stadsnät.
De första internetkunderna anslöts i mitten på 1990-talet. KTV var tidiga att ansluta kommunens förvaltningar till fibernätet. Täckningsområdet utökades 2009 till att omfatta Kungsör.
Sedan den 1 januari 2023 ägs KTV av Köpings Rådhus AB som i sin tur ägs av Köpings kommun. Därför är KTV idag ett systerbolag till sin tidigare ägare KBAB. Bolagets kunder är väldigt nöjda visar den senaste kundundersökningen.
KTV har nio anställda och omsatte närmare 53 miljoner kronor 2022. Verksamheten ska enligt bolagsordningen ”anskaffa, äga, utveckla och förvalta anläggningar för tele- och datakommunikation, samt idka därmed förenlig verksamhet.”
Enligt kommunallagen ska fullmäktige utse samtliga ledamöter i helägda bolag och se till att det anges i bolagsordningen att fullmäktige får ta ställning till beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt – innan de fattas. Fullmäktige ska utse en lekmannarevisor, enligt kommunallagen.
Under åren 1991 till 2023 utsågs styrelsen i KTV istället av KBAB:s styrelse. Skrivningen om fullmäktiges rätt att ta ställning saknades. Ett protokoll daterat den 26 mars 2020 uppger att beslut av principiell betydelse ska fattas av bolagsstyrelsen. Maria Liljedahl (SD) påpekar i fullmäktige i februari 2022 att styrelsen aldrig har utsett någon lekmannarevisor.
Ett bolag med snarlikt namn, Köpings Kabel-TV Media AB, registrerades på KTV:s adress den 30 november 2020. Bolaget ingår inte i Köpings kommun och omfattas inte av den kommunala revisionen, trots den gemensamma adressen och det snarlika bolagsnamnet. Bolaget registrerades av Daniel Nordqvist, då verksamhetschef i KTV och Peter Landin, då vd för KBAB och dess dotterbolag KTV. Efter en omorganisation ägs KTV av Köpings Rådhus AB sedan den 1 januari 2023. Daniel Nordqvist är idag vd för KTV.
I en pressrelease med rubriken ”Mer underhållning för Skånes TV-tittare” presenterade Allente den 1 december 2020 samarbetet med bland andra Operatörsklustret Media AB och Köpings Kabel-TV AB.
Allente Sverige AB ägs till hälften var av Viaplay Group (tidigare Nordic Entertainment Group, benämnt som ”NENT”) och Telenor Group. Allente är en distributör av TV-signaler som erbjuder TV-lösningar via satellit och bredband. Bolaget, som bildades 2020, har över en miljon TV-kunder i Norden.
Operatörsklustret Media AB är Köping Kabel-TV Medias moderbolag och har sitt säte i Malmö. KTV:s styrelse beslutade 2020 att bli delägare i Operatörsklustret till 25 procent.
Ägarskapet delades med Bjäre Kraft AB, Värnamo Energi och Sydantenn och Tele AB. Den senaste årsredovisningen visar att ytterligare ett bolag anslutit sig, Teleservice Bredband Skåne AB.
Styrelseordförande i Operatörsklustret är Carl Fredrik Mannerberg från Danderyd. Bolaget har inga anställda. I styrelsen ingår bland andra Daniel Nordqvist, ledamot och Linda Ohlsson, suppleant. Daniel Nordqvist är vd för Köpings Kabel-TV AB och Linda Ohlsson är ekonomichef på KBAB. Nordqvist och Ohlsson utgör tillsammans med Mannerberg styrelsen i Köpings Kabel-TV Media AB. KBAB:s vd Peter Landin avgick ur styrelserna efter stämningen.
Fullmäktige fick kännedom om Köpings Kabel-TV Media AB och Operatörsklustret Media AB den 28 februari 2022. Styrelsen i KTV ville ”inhämta” ett godkännande att flytta sina kundavtal från KTV till Köpings Kabel-TV Media AB.
Debatten i fullmäktige gällande ”Omorganisering av Köpings Kabel-TV AB” blev intensiv. Oro fanns för att allt inte hade gått rätt till och att KTV:s tjänster skulle bli dyrare. Viaplays prishöjningar har medfört många uppsägningar av kundavtal, enligt KTVs protokoll från den 18 januari 2024.
Elizabeth Salomonsson (S) och Ola Saaw (M), argumenterade för omorganisationen.
Salomonsson berättade att advokat- och revisionsbyråer hade hjälpt till med processen för att allt skulle gå rätt till. Frågor hade ställts till SKR:s jurister. Att kommunstyrelsen kunde ha brustit i sin uppsiktsplikt nämndes bara i förbigående.
– Kabel-TV skulle aldrig föreslå det här om det inte var en bra idé, sa Salomonsson.
Saaw var också positiv till förändringen:
”Om det skulle bli mankemang med det här, då är det ju bara att kliva ur” sa han. Han menade vidare att fullmäktige skulle framstå som ”töntarnas verkstad” om man inte röstade ja till förslaget, när övriga inblandade bolag i klustret skulle säga ja, men inte Köping.
Det nybildade bolaget var, enligt Salomonsson, vilande och inväntade fullmäktiges beslut.
Vår granskning visar att Operatörsklustret i själva verket redan hade fakturerat 2,1 miljoner kronor sedan ett år tillbaka. Fakturorna som betalats av KTV har attesterats av Daniel Nordqvist, trots att han är ledamot i Operatörsklustrets styrelse.
Kommunens attestreglemente uppger under rubriken ”Jäv” att en anställd inte får attestera fakturor till ett bolag där den anställde själv ingår i ledningen. Enligt samma reglemente ska alltid transaktioner attesteras enligt tvåhandsprincipen, alltså av två personer.
Aktiebolagslagen ger vd rätt att teckna bolagets löpande förvaltning, men även här finns en skrivning om jäv, som motsäger hanteringen även enligt denna lag.
Vi har tagit del av 56 överföringar fram till idag och summerar fakturorna till 9,1 miljoner kronor. Betalningarna snittar på 225 000 kronor i månaden. Fakturorna anländer fortfarande.
KTV kritiserades av Konkurrenskommissionen vid två tillfällen 2003 och 2004. Rapporterna visade att KTV:s planer på att sälja datorer och datasupport stred mot bolagsordningen och kommunallagen. Den andra kom fram till att KD-teknik och KTV hade köpt datorer för 1,4 miljoner kronor utan föregående upphandling.
Konkurrenskommissionen kontaktade Köpings kommun och bolagen – utan att få svar. Försäljningen av datorer och datasupport stoppades dock.
Fullmäktige valde trots viss tveksamhet från KD, C och SD att rösta ja till förslaget om omorganisation den 28 februari 2022. Ett godkännande av KTV:s köp av 25 procent av aktierna i Operatörsklustret Media AB beslutades också – i efterhand.
Det TV-avtal, som KTV:s styrelse låtit Operatörsklustret i Malmö förhandla fram med Allente, har lett fram till en omfattande tvist i Malmö tingsrätt. En fällande dom kan bli en mycket dyr affär för Köping.
Den 11 september 2023 inlämnade Allente en stämning på 59 miljoner kronor till Malmö tingsrätt.
TV-distributören Allente Sverige AB yrkar på ersättning för uteblivna betalningar gällande premiuminnehåll från Viasat. De stämda bolagen är: Bjäre Kraft Media AB, Finnveden Media AB, Köpings Kabel-TV Media AB, Olofströms Kabel-TV Media AB, Sydantenn Media AB, Teleservice Media AB och Österlens Kraft Media AB. Bolagen ligger i Skåne, Värnamo – och i Köping. Bolagen kallas Mediabolagen i stämningen.
Operatörsklustret Media AB, som Köping är delägare i, yrkas stå för de betalningar som Mediabolagen inte fullföljer. Allente menar att det finns en överenskommelse om att Operatörsklustret ska vara garant för Mediabolagens förpliktelser.
Alla stämda bolag är anslutna till Operatörsklustret. Styrelseordförande för samtliga bolag i stämningen är Carl Fredrik Mannerberg från Danderyd.
I stämningen beskriver Allente avtalet med Operatörsklustret som ett slags ramavtal. Operatörsklustret Media AB har förhandlat för alla bolag och godkände, enligt Allente, den 27 oktober 2021 avtalet som kallas ”Deal Memo”.
Allente skriver i stämningen:
”Förevarande tvist rör Allentes krav på uteblivna betalningar för premiuminnehåll. Enligt avtal ska Operatörsklustret och Mediabolagen tillse att minst 35 procent av de hushåll som är knutna till Mediabolagen ska prenumerera på det premiuminnehåll som Allente distribuerar i enlighet med en avtalad Minimumgaranti.”
Flera möten ska ha hållits mellan parterna sedan december 2022 för att lösa den uppkomna tvisten kring minimumgarantin. Den 28 april 2023 fakturerar Allente bolagen för uteblivna betalningar. Denna gång var kravet på KTV 3,2 miljoner kronor med sista betalningsdag den 8 maj 2023.
Under sommaren 2023 hölls flera möten utan att nå samsyn. Därför sa Allente upp avtalen med Mediabolagen den 30 juni. Den 1 oktober 2023 slutade Allente leverera TV-signaler till Operatörsklustret och Mediabolagen.
Ytterligare två fakturor från Allente anlände till Köpings Kabel-TV Media AB under hösten 2023. Denna gång är kravet 2,8 miljoner kronor plus ränta. Inte heller dessa fakturor har betalats.
Allente hävdar i en inlaga till domstolen att de obetalda fakturorna har inneburit stora förluster, eftersom Allente i sin tur löpande har betalat Viasat för sina nyttjade rättigheter.
Parterna yttrar sig via advokater. Operatörsklustret och Mediabolagen företräds av advokatfirman Wåhlin i Göteborg. Allente har anlitat advokatfirman Hammarskiölds i Stockholm.
KBAB:s vd Peter Landin, dåvarande suppleant i Köpings Kabel-TV Media AB, lämnade den 14 september 2023 advokatbyrån Wåhlin fullmakt att företräda Köpings Kabel-TV Media AB i tingsrätten.
I ett svaromål i december 2023 ger Mediabolagen sin bild av Allentes stämning:
Operatörsklustret och Mediabolagen bestrider att ett avtal har ingåtts, eftersom ingen signering har skett. De menar att det istället ska ha handlat om en avsiktsförklaring som inte är juridiskt bindande. Allente ska enligt Mediabolagen ha missförstått ägarstrukturen. Operatörsklustret ska inte ha haft mandat att förhandla för övriga bolag i klustersamverkan, uppger Mediabolagen.
Köpings Kabel-TV Media anser sig inte ha bedrivit någon verksamhet eller nyttjat Allentes tjänster. Bolaget ska inte ha fått några fakturor och heller inte betalt för tjänsterna. Köpings Kabel-TV Media AB är enligt Wåhlin Advokatbyrå ovetande om någon minimumgaranti och hävdar att de inte är rätt part i tvisten.
Tonläget hårdnar i januari 2024. Allente anser att Mediabolagens redovisade mediakonstruktion inte stämmer med offentliga handlingar. Allente anklagar Mediabolagen för obstruktion i målet.
Yrkandet justeras upp till 84,3 miljoner kronor för hela avtalsperioden. Om Mediebolagens betalningar uteblir yrkas att hela kravbeloppet betalas av Operatörsklustret – där KTV är delägare.
I en muntlig förhandling den 19 mars erbjuder Mediabolagen förlikning. De kan tänka sig att betala räntan. Allente säger nej.
Stämningen kompletteras under april och maj. Fyra Mediabolag hävdar att de inte har haft någon verksamhet. Allente genmäler då att ägarbolagen har nyttjat tjänsterna.
TV-distributören meddelar domstolen att de kommer att stämma in fler bolag tills rätt parter ger sig till känna. Den 29 april stäms även Köpings Kabel-TV AB, tillsammans med tre andra ägarbolag. KTV:s del i stämningen är över 6 miljoner kronor.
Handlingarna till tingsrätten visar att Mediabolagen har planerat för att gå med vinst. Allente har lämnat 17,5 procents rabatt på det pris som sedan ska faktureras fullt till kunden. Vinstdrivande verksamhet är inte tillåtet i kommunala bolag.
Enligt tingsrättens tidsplan kommer ett preliminärt datum för huvudförhandling att bokas.
Anstånd har begärts av Wåhlins Advokatbyrå eftersom nya bolag har lagts till i stämningen. Anstånd till den 2 juli har beviljats.
Den 30 augusti ska Allente bemöta yttrandet. Därefter kommer tingsrätten att sammanställa respektive talan. Sedan väntar huvudförhandling.
Vi har utan framgång sökt information om stämningen i KTV:s protokoll. Korta styrelsemöten har hållits på olika platser. Ibland är mötena bara 10 minuter långa. Under hösten 2023 är tvisten osynlig i KTV:s protokoll. Inte heller advokatens fullmakt eller inlämnat svaromål syns i protokollen. Den 18 januari 2024 uppges istället att det inte finns något att rapportera kring klustersamverkan i nuläget.
Enligt KTV:s tidigare bolagsordning ska styrelsen bestå av 3–8 ledamöter. Tre är de styrelseledamöter som varit beslutande genom processen med Operatörsklustret: Elizabeth Salomonsson (S), Ola Saaw (M) och Börje Eriksson (S). Salomonsson och Saaw avgick ur styrelsen den 27 april 2023. Börje Eriksson har tagit över ordförandeposten. Den nya styrelsen har 5 ledamöter.
Fortsättningen av rättstvisten berör och angår kommunmedlemmarna i Köping.
Magazin24 fortsätter att bevaka.
Kommunerna måste se till att det finns barnomsorg, förskola, grundskola, gymnasieskola och särskola.
De ska också ordna kommunal vuxenutbildning, svenska för invandrare och socialtjänst.
Kommunen ska ge omsorg för äldre och för personer med funktionshinder.
Kommunerna ska planera för staden och nya byggen och se till att det finns bostäder.
De ska se till att det finns hälsoskydd och miljöskydd, att det är rent och att människor kan slänga sin sopor.
Kommunen har räddningstjänsten, ser till att det finns vatten och avlopp och bibliotek. Tillsammans med regionerna sköter de kollektivtrafiken.
I Moderaternas budget är ett av förslagen att sälja Köpings Kabel-TV. Detta är Moderaternas motivering:
“För cirka 25 år sedan fanns det långt gångna planer på att sälja Köpings KabelTV. Det blev inte verklighet då, men nu vill vi aktualisera detta igen. Vi ser ingen anledning till att ett kommunalt bolag skall var med och konkurrera på inom kabel-tv verksamhet.”