NyTeknik samlade Sveriges vätgaselit
NyTeknik Educations seminarium samlade ”eliten” inom svensk vätgas. Magazin24 var där.
NyTeknik Educations seminarium samlade ”eliten” inom svensk vätgas. Magazin24 var där.
VD Christian Helgesson, NyTeknik Education, ledde seminariet Hydrogen Summit 2023 tillsammans med Helén Wittesjö, vätgasansvarig, Dala Vind. Cirka 150 deltagare, varav 12 föredragshållare.
Här några nedslag bland intressanta fakta som förmedlades.
Lotta Medelius-Bredhe är generaldirektör för Svenska Kraftnät. Hon talade om vätgasens roll inom det svenska kraftsystemet – och konstaterade:
– Förnybar vätgas, producerad från i huvudsak vind och solkraft, möjliggör minskat klimatavtryck i industriprocesser och fordon.
I Sverige driver industrin – framför allt järn och stålbranschen – på omställningen för att minska klimatavtrycket i de industriella processerna med hjälp av vätgas.
– Järn- och stålindustrin står i dag för 12 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Med fossilfri vätgas kan utsläppen i princip helt elimineras från den industriella processen
Mats W Lundberg är hållbarhetschef på Sandvik. Han gav publiken en snabblektion i begreppen grå vätgas, blå vätgas och grön vätgas.
Jazaer Dawody, är senior handläggare, Energimyndigheten. Hon berättade om myndighetens uppgift:
– Vår uppgift är samverkan – dialog och kunskapsspridning. Vi analyserar ekonomiska styrmedel och tänkbara infrastrukturer. I vår omvärldsbevakning följer vi utvecklingen och bistår regeringskansliet med att utveckla europeiskt och internationellt samarbete.
Energimyndighetens vägledande principer förklarade Jazaer Dawody så här:
– Vi skall bidra till omställningen till fossilfrihet, stärka försörjningstryggheten, göra Sverige till en internationell föregångare. Vi skall främja klimatsmart export som bidrar till fossilfrihet utomlands.
Staffan Sandblom, vätgasansvarig på Fortum talade om vätgasens roll i helheten.
– Två tredjedelar av Nordens utsläpp av växthusgaser kan lösas med direkt elektrifiering. En mycket stor andel av den indirekta elektrifieringen kommer att ske via vätgas. Men vätgasekonomin är i sin linda.
Sandblom angav fem anledningar till att ekonomin för koldioxidfri vätgas inte mognat.
Alexandra Angelbratt är civilingenjör i Environmental Engineering och har sedan 2008 arbetat med projekt inom energibranschen.
Hon berättade om ett planerat projekt i Ånge kommun, seminariets intressantaste exempel. Vätgasproduktion som hjärtat i ett industriellt ekosystem.
En vätgasanläggning skall byggas intill en befintlig vindkraftpark. Runt vätgasfabriken, som får sin energi från vindkraften, byggs olika anläggningar och verksamheter som behöver grön vätgas – från växthus till fiskodling.
Värdekedjan blir då: vindkraft möjliggör grön vätgas, som främjar industriell och ekonomisk tillväxt, som skapar lokala jobb och som förbättrar allmänhetens acceptans av vindkraft.
Ett inspirerande exempel!