Köping
11:47 | 23 juni 2021

Revyprimadonna showade på Nordlund

Ålderdomshemmet Nordlund i Köping fick under tisdagen härlig revyunderhållning med Irene Sangemark, revyprimadonna från Västerås med sina rötter i Kungsör.

Irene Sangemarks dotter Hanna går i mammas fotspår i revykorridorerna. I en text Hanna skrivit om sin mamma berättar Irene om alla olika Jag som finns inom henne. Foto: Ewa Nilsson

En minirevy med en tuff medelålders tonåring. Så beskriver Irene Sangemark själv sin föreställning som hon bjöd ett 20-tal åskådare på under drygt en timmes härlig underhållning utanför ålderdomshemmet Nordlund på tisdagseftermiddagen.

Revyprimadonnan inledde och avslutade sin föreställning med potpurrier på en rad gamla godingar från 50-talet som de flesta i publiken kände igen och flera sjöng med i. ”Det är solsken var timma på dygnet” sjöng hon med så stor inlevelse att regnet som från början hängde i luften skingrades och solen nästan tittade fram mellan molnen.

Mellan revynumren berättade Irene Sangemark med stor inlevelse roliga och intressanta händelser och anekdoter från sitt liv. Som när hon ”överföll” Sickan Carlsson och Annalisa Ericson en gång när hon var ung, och ihärdigt kramade om dem båda två. Och fick höra av dem
hur söt hon var, unga flickan. Många år senare träffade hon Annalisa igen, och blev ihågkommen som den söta flickan.

Eller när hennes make Olle plötsligt ville köpa motorcykel när Irene var 61 och hon på stående fot bestämde sig för att köpa en hon också. För sitta på ”bönpallen” var inget för henne – skulle hon åka motorcykel ville hon köra själv, även om hon aldrig gjort det tidigare. Och så blev det. Hon spontanköpte en Yamaha Virago – för den såg ut som en riktig motorcykel tyckte hon.

Just den händelsen – och sången ”Jag kan allt jag vill” som hon illustrerade den med – har inspirerat flera andra kvinnor att göra saker de inte vågat innan. Från att de också börjat köra motorcykel en bra bit upp i medelåldern, till kvinnan som nyss fått en ny rullator och bestämde sig för att köpa en motorcykelscarf och ställa sig längst upp på Storgatan och åka i full fart nedför. Som om rullatorn faktiskt varit en mc. I numret visade hon också stoltheten i att vara 80+ och fortfarande hålla fast vid att hon kan allt hon vill på ett härligt sätt som gick rakt in i hjärtat.

Föreställningen innehöll ett urval av revynummer från 25 års revyer. Texterna var uppfräschade så materialet kändes nytt och aktuellt. Sången om 1985 års prisade produkt ”Pipinette” (portabel liten potta för kvinnor) åtföljdes av tydlig demo av produkten. För blyg är hon inte, revyprimadonnan. ”Låt dem svinga” (med lösbröst som svingade sig nästan ner till fötterna) och ”Bara gubbar” om alla dessa gubbar som ska lägga sig i och bestämma överallt fick såväl igenkännande skratt som varma applåder. För egen del berättade Irene Sangemark stolt att hon på 80-talet var den första och enda kvinnan i Sverige som var revyproducent och därmed basade över ”gubbarna”.

Flera klädbyten inför öppen ridå blev det under revytimmen. Det mesta med glitter och glamour – är man primadonna så är man. Men i ett nummer – som hennes dotter Hanna skrivit, där dottern undrade hur många olika personer hennes mamma egentligen är inuti – gick hon från regnbågsfärgad sprudlande artist till gråhårig tant med beige och vinröd outfit. Numret avslutades med att Irene sjöng ”Jag vill bara vara tant”.

Någon klassisk tant kommer dock Irene Sangemark troligen aldrig att bli. Hon är den evigt glittrande Tjejen och Primadonnan. Och hon är och förblir den saltaste bönan i stan. Det tror jag hon trivs bäst med. Hennes publik likaså.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-