Köping
11:45 | 26 maj 2022

Så har polisen förberett sig inför Köpingsfesten

Kommunpolisen Jan Sköldberg: ”Polisen kommer synas och finnas där vi behövs”.

För första gången sen 2019, när denna bild togs, så är det åter dags för Köpingsfesten. Foto: Björn Blomgren/arkiv

I morgon fredag drar Köpingsfesten i gång och många människor väntas vara i rörelse de kommande dagarna. Både på dagtid, kvällstid och under nätterna. Jan Sköldberg, kommunpolis i Köping, berättar för Magazin24 att polisen är förberedda på helgens festligheter.

– Det är spännande förutsättningar i och med att Köpingsfesten arrangeras för första gången på tre år. Vi har träffat kommunen och arrangörerna för att vi ska få en bild över vad som kommer hända under dagarna.

Hur ser den bilden ut?

– Vi har fått information om vad arrangemanget består av. Knallar, marknader och tivoli på dagarna sen överlåter de kvällsnöjet åt de lokala krögarna. Så ser upplägget ut.

Med den bilden klar för er, hur kommer ni inom polisen att lägga upp ert arbete under Köpingsfesten? 

– Vi har haft några interna möten där vi har försökt att bedöma vilken resurs som kommer att behövas. Sen har vi äskat om det och fått de resurser som finns att tillgå. Det är lite komplicerat eftersom det här inte är det enda som händer i helgen, säger Jan Sköldberg.

Som fortsätter:

– Vi har försökt bedöma vilken numerär vi behöver och sen har vi planerat för den resurs som vi bedömt behövs för att hantera Köpingsfesten.

Hur många poliser kommer det finnas i staden i samband med Köpingsfesten? 

– Det kan jag inte berätta, men jämfört med en vanlig helg så blir det förstärkning. Polisen kommer synas och finnas där vi behövs.

Kommunpolisen Jan Sköldberg. Foto: David Eriksson/Arkiv

Utöver polisen kommer även polisvolontärer, ordningsvakter och nattvandrare att finnas runtom i staden under Köpingsfesten.

– Det kommer finnas vuxna som i samverkan kommer jobba för att det ska vara god ordning och tryggt för besökarna. Vi bedömer att resurserna som finns kommer räcka gott och väl utifrån den bedömning som vi gjort, säger Sköldberg.

Det faktum att Köpingsfesten ställdes in både 2020 och 2021 är en detalj som polisen vägt in i sin bedömning över den kommande helgen.

– Det finns säkert ett uppdämt behov av att träffas i ett sånt här arrangemang igen och det kan göra att det blir många människor som går ut.

Sköldberg säger vidare:

– Det som vi tänker oss är att många ungdomar kommer träffas i samband med tivolit. Då behöver vi ha närvaro för att det ska bli tryggt och säkert. Där kommer polisvolontärer och ordningsvakter att finnas samt poliser till och från.

Hur tror ni det kommer se ut på krogarna? 

– Nu finns det inte längre ett jättestort och inhägnat öltält på Stora torget där 1 500 människor kan gå in, utan nu ska alla samsas kring de uteserveringar och krogar som finns. Vilket tryck kommer det vara 23.30, till exempel? Det är lite så vi har funderat. Där handlar det om samverkan mellan krögarna, ordningsvakterna och polisen. Vi har en plan för hur vi ska lägga upp det.

Traditionellt har Köpingsfesten varit en helg där promillenivåerna har varit höga under kvällar och nätter. Ibland lite väl höga, men enligt Jan Sköldberg har kvällarna och nätterna varit lugnare de senaste gångerna som Köpingsfesten arrangerats.

– Längre tillbaka i tiden så har det varit omfattande sjöslag vissa år. Det där har vikt undan under de senaste gångerna som Köpingsfesten varit. Antalet omhändertagna har inte varit i närheten av vad de var tidigare. Det har knappt varit några brott alls i de senaste upplagorna, men nu är det en ny situation, säger Jan Sköldberg.

Som ett exempel så berättar Sköldberg om hur det såg ut under Köpingsfesten 2007. Då omhändertogs ett 30-tal personer per kväll. De senaste Köpingsfesterna har den siffran sjunkit till en handfull.

– Det är inte värre än en vanlig helgkväll. Vi hoppas att det inte blir en ökning i år. Vi vet till exempel att ungdomar idag dricker mindre alkohol jämfört med 10-15 år sen.

Har ni förstärkt med personal i arresten till helgen? 

– Alla de delar av verksamheten som blir aktuella är medräknade i bilden över helgen för att det ska fungera.

Sammanfattningsvis så känner ni er förberedda för Köpingsfesten? 

– Absolut. Vi har haft förberedelsearbete och jobbat med de delar vi måste ta höjd för. Sen får vi helt enkelt se hur helgen utvecklar sig, avslutar Jan Sköldberg, kommunpolis i Köping.

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-