Svaga siffror och kritiska revisorer
På måndag 4 november hålls denna månads fullmäktige i Köping. Delårsrapporter från kommunen och de kommunala bolagen presenteras. Revisorerna är kritiska. Magazin24 gör nedslag i handlingarna.
På måndag 4 november hålls denna månads fullmäktige i Köping. Delårsrapporter från kommunen och de kommunala bolagen presenteras. Revisorerna är kritiska. Magazin24 gör nedslag i handlingarna.
Kommunens tjänstemän och revisorerna är eniga: En god ekonomiskt hushållning och en ekonomi i balans uppnås inte 2024. Prognosen för Köpings kommun visar ett resultat på -84,2 miljoner kronor.
Kommunkoncernens delårsresultat fram till augusti 2024 uppgår till -24,8 miljoner kronor. För samma period 2023 var resultatet +49,4 miljoner kronor. Prognosen för hela året är 35,8 miljoner kronor sämre än budgeterat.
En förutsättning för god ekonomisk hushållning är att kommunens nämnder klarar av att bedriva verksamhet inom tilldelade budgetramar. De största ekonomiska avvikelserna återfinns i Kommunstyrelsens och Vård- och omsorgsnämndens verksamheter, som överskrider budget med 17,7 respektive 19,1 miljoner kronor.
Enligt det så kallade balanskravet måste intäkterna överstiga kostnaderna och resultatet behöver vara 0. Delårsrapporten för januari till augusti 2024 visar att intäkterna under perioden har varit 749 miljoner kronor, medan kostnaderna var 1 miljard 273 miljoner kronor.
Ett negativt resultat behöver återställas inom tre år. En resultatutjämningsreserv, kallad RUR, innehåller 33 miljoner kronor. RUR:en är pengar som reserverats från tidigare överskott. Pengarna kan användas för att täcka underskott till följd av en lågkonjunktur. 33 miljoner räcker inte för att täcka kommunens prognostiserade underskott på -84,3 miljoner kronor för 2024.
Låneskulden uppgår den sista augusti 2024 till 2,4 miljarder kronor för kommunkoncernen. Skulden har ökat med 211,7 miljoner kronor, 9,6 procent, sedan 2023. Under 2024 har VME lånat 171,9 miljoner kronor och KBAB 40 miljoner kronor. Kabel-TV AB uppges ha minskat sin låneskuld marginellt.
På grund av högre räntor landar koncernens totala räntekostnad för 2024 på 40,5 miljoner kronor. 2023 var samma kostnad 29,4 miljoner kronor.
KBAB nämner lånen i sin delårsrapport:
”Vi får signaler på att det kan bli begränsningar i nyupplåning framöver på grund av att det totala låneutrymmet för kommunkoncernen börjar komma upp på betydande nivåer vilket i sin tur kan påverka planerade investeringar på några års sikt.”
Vidare nämner KBAB hur kommunens ansträngda ekonomi slår mot bolaget. Lokaler på totalt 1 500 kvadratmeter har sagts upp av kommunen under våren 2024, liksom städavtal värda över 6 miljoner kronor. Uppsägningarna motsvarar cirka 14 heltidstjänster. Förslag på kostnadsbesparande åtgärder ska redovisas för fackliga organisationer och bolagsstyrelsen under hösten.
Större investeringar har 2024 bland annat bestått i investeringar i hamnen, renovering av Rådhuset, köp av Tingshuset och arbete med att bygga om Volvogården till matsal. Samtidigt ses kommunens fastighetsinnehav över, för att bedöma vilka fastigheter som kan säljas.
Rivningen av gamla Nyckelbergsskolan planeras att pågå i januari-mars 2025. Den nya skolan ska börja byggas i april 2025. 100 miljoner kronor har budgeterats för byggnationen.
Flera omfattande tvister har pågått och pågår: Köpings Kabel-TV AB är inbegripen i en tvist i Malmö tingsrätt. (Som Magazin24 har redogjort för i flera artiklar) Köpings bostads AB har förlorat omkring 10 miljoner kronor i Byggtemas konkurs. KBAB tvistar om fakturor för Ekliden i Kolsva. En tvist pågår även mellan VME och en leverantör som har utfört arbete i hamnen, enligt delårsrapporten.
Köpings kommun vill enligt delårsrapporten vara en levande demokrati där delaktighet och kommunikation bygger tillit. Ett arbete påbörjas för att vända den nedåtgående trenden med låga resultat i service- och förtroendemätningar gällande främst ”Kommunens information kring större förändringar fungerar bra”, ”Kommunens anställda upplevs arbeta för kommunens bästa” samt ”Förtroendet för kommunens politiker”.
Genom proaktiv kommunikation, transparens i beslutsprocessen och möjligheter för en tillgänglig och aktiv medborgardialog ska kommunens tillit stärkas. Ett arbete med tydlighet i kallelser och protokoll har inletts.
Inga aktiviteter har genomförts under 2024 för att uppnå en hållbar miljö och en minskad miljöpåverkan. Under hösten ska arbete med den nya Energiplanen kunna bidra till att målet uppnås.
VME:s delårsårsredovisning visar att den skattefinansierade verksamheten ska återgå till konventionell diesel från och med den 1 januari 2025 för att spara 90 000 kronor per år. Detta enligt ett kommunstyrelsebeslut som inte går i linje med kommunens Energiplan. Beslutet påverkar VME:s miljöfaktor negativt.
VME:s bränslebudget har överskridits med 16 miljoner kronor, till följd av väder och tillgångsproblematik. Intäkterna för fjärrvärme har varit 2,5 miljoner högre än budgeterat.
Fullmäktiges särskilda uppdrag visar att kunskapen om kommunens riktlinjer om upphandling och ramavtal för att öka köptroheten mot ingångna avtal har påbörjats. Andra pågående uppdrag är bland annat en översyn av budgetprocessen och att minska behovet av hyrpersonal. Ullvigymnasiets programutbud ska utvecklas för framtidens behov.
Den totala pensionsskulden uppgick den 31 augusti till 795,6 miljoner kronor för kommunen. Det är en ökning med 82,7 miljoner kronor mellan delårsrapport 2023 och 2024.
De auktoriserade revisorerna ser ingen anledning att göra en annan bedömning än kommunstyrelsen: det lagstadgade balanskravet kommer inte att uppfyllas i bokslutet.
KMPG konstaterar att kommunens investeringsar motsvarar en avvikelse på 87 procent jämfört med budget. Det egna kapitalet har minskat med 27.9 miljoner kronor. Anläggningstillgångarna har ökat med 104,2 miljoner kronor, främst kopplat till byggnader och mark. Kassa och bank har minskat med 58,3 miljoner kronor.
Revisorerna påtalar att eventuella negativa resultat som uppkommer ska regleras inom tre år. En återställandeplan saknas dock.
Lekmannarevisorernas rapport baseras på KPMG:s granskning. De kommunala revisorerna understryker också att en åtgärdsplan ska tas fram så snart som möjligt då balanskravet inte uppnås.