Ishockey
Thomas ”Taggen” Maikkula har fått nypa sig i armen flera gånger om efter den gångna ishockeysäsongen. Foto: David Eriksson

”Taggen” om osannolika succésäsongen i Surahammar

Surahammars IF gick från utskrattade till hyllade på en säsong. Köpingsbon och huvudtränaren Thomas ”Taggen” Maikkula berättar.

Vinden har vänt i Surahallen. I flera säsonger var klubben stämplade som ett förlorargäng där misslyckande satt i väggarna, men nu är det helt andra tongångar som gäller.

Klubben och dess A-lag har hyllats av hela ishockeysverige  för prestationerna denna säsong. En stark andraplats i grundserien följdes upp av en fjärdeplats i Allettan. I det efterföljande kvalet var Surahammar bara en seger från att få kvala till Hockeyallsvenskan.

Mitt i framgångssagan fanns huvudtränaren Thomas Maikkula. ”Taggen”, som han kallas, blev ny huvudtränare förra våren och hade starka förhoppningar inför uppdraget, men att det gick så bra som det gjorde var inget han hade kunnat förutspå.

Jörgen Mähler, sportchef för Surahammars IF. Foto: David Eriksson/arkiv

– Det känns som en liten saga faktiskt med tanke på historiken som fanns i klubben. Surahammar fick ett lyft redan när de tre kanadensarna kom in mot slutet av säsongen 19/20 och klubben klarade kvalet. Efter det har Jörgen Mähler (sportchef) gjort ett bra jobb där han fått in nyförvärv som kom i gruppen väldigt snabbt. Jag kände redan från första träningen att det här var en bra grupp. Vi har pratat mycket om att göra det tillsammans, lyckas tillsammans och jobba för varandra som ett lag. Det ser jag som nyckeln till att det gick så bra, säger ”Taggen”.

Är den gångna säsongen det största du upplevt som tränare? 

– Ja, absolut! Jag är glad att jag fick chansen att vara med.

Ni spelade en ganska ”enkel” form av ishockey den här säsongen. Hur viktig var den biten för den framgången ni fick?

– Vi har varit konsekventa och spelat ett enkelt spel. Men samtidigt, varför ska vi krångla till det? Vi har haft det materialet vi har haft och alla har köpt sättet vi ska spela.

Hade du någonstans kunnat drömma om att det skulle gå så bra när du tog över?

– Nej, det hade jag inte. Jag var lite nervös inför, men jag är glad att jag fick frågan av Mähler att ta rollen. Det var ett antal år sen jag hade ett A-lag, men vi har haft en bra ledargrupp runt laget och vi fick det att fungera klockrent, säger Maikkula och fortsätter:

– Vi har tittat ganska mycket på människan och fått killarna i laget att vara delaktiga i besluten. Det har inte varit så att vi pekat med hela handen utan vi har gjort det tillsammans.

Thomas Maikkula i båset. Foto: David Eriksson/arkiv

”Taggen” berättar att han och övriga ledare medvetet har valt att omfamna spelarna i stället för att argumentera eller skälla.

– Det är så det moderna ledarskapet ser ut. Spelarna har fått misslyckats och har vågat att misslyckas. Samtidigt har alla ställt upp för varandra. Det har varit en helt fantastisk grupp att arbeta med.

Är tiden där tränare skäller ut sina spelare efter noter på väg att suddas ut? 

– Jag tror det, för det är ändå människor vi har att göra med. Ett flertal killar var nära att sluta förra säsongen eftersom de inte tyckte det var kul längre. Är det inte kul att spela så kommer inte resultaten heller.

Maikkula berättar att han fått nypa sig i armen ett antal gånger för att försäkra sig om att den gångna säsongen inte var en dröm. Över en säsong har Surahammars rykte gjort en helomvändning som få kunde se komma.

– Nu ska vi titta framåt, ta med oss den här säsongen och bygga vidare. Det har inte varit så flashigt, utan killarna har jobbat väldigt hårt trots att de varit trötta efter jobbet. De har ställt upp för oss tränare och framförallt för varandra. Det tycker jag är det finaste i allt. Glädjen de visat tillsammans.

Hur har ni lyckats skapa den atmosfären i omklädningsrummet? 

– Killarna har varit delaktiga. Vi har haft dörren öppen och haft dialog hela säsongen. Spelarna har känt sig trygga. Har det varit något så har vi rett ut det på en gång. Oavsett vad det var. Vi har funnits där för killarna och då får man ett förtroende tillbaka.

Surahammars framgångar har inte bara lyft klubben utan hela bruksorten. Thomas Maikkula har märkt av det tydligt.

– Surahammar är en liten, klassisk förening. Vi har öppnat upp och omfamnat barnen som kommit ner. Samtidigt pratas det hockey i Surahammar och då skapas ett intresse. Barnen spelar landhockey på gatan och då är det Söderlund som spelar till Ahlin och så vidare. Det är otroligt kul att höra. Sen har det varit folk från hela länet som åkt till Surahallen för att kolla på oss vilket gjort att intresset ökat ytterligare.

”Taggen” minns ett citat som tidigare landslagstränaren Curt Lundmark, som agerat expertkommentar under klubbens livesändningar, sa under säsongen.

– Han sa att ”här luktar det ishockey”. Det är inte så spektakulärt i Surahallen, men det är genuint.

I framgångssagan Surahammars IF säsongen 2021/2022 finns flertalet individuella framgångssagor.

Den som sticker ut allra mest är skyttekungen Lukas Söderlund.

22-åringen med det fruktade direktskottet värvades från Mariestad och noterades för 56 poäng på 48 matcher under säsongen vilket gjorde hnom till en självklar favorit hos publiken i Surahallen.

– Helt fantastiskt! Vilket fruktansvärt skott han har! Lukas är en härlig kille som bjuder på sig själv och gör jobbet för andra. Han hade faktiskt tankar på att sluta, men nu har han fått tillbaka glädjen till sporten igen. Han gjorde många viktiga mål under vintern. Samtidigt är det inte bara Lukas som höjt sig, utan det är flera killar som visat framfötterna. Som tränare är sånt otroligt kul att se, säger ”Taggen” och konstaterar:

– Någonting bra har vi gjort i alla fall, skrattar han.

Lukas Söderlund, Surahammars IF. Foto: David Eriksson

Med framgångarna under säsongen så kom även allt större medialt intresse kring klubben. Inte bara lokalt utan från hela Sverige.

– Det har varit helt fantastiskt och något nytt även för mig. Vi har varit med i Aftonbladet bland annat och det har varit många intervjuer. Sen har det spridits via sociala medier och skapat ännu mer intresse, men det har bara varit kul.

Vad händer till nästa säsong? 

– Mähler jobbar med nyförvärv och kommer få ihop det bra. Han vet vad han gör.

Blir du kvar som huvudtränare? 

– Jag har inte fått någon förfrågan än, så vi får se hur det blir. Vi låter det gå någon vecka.

Det vore väl nästan tjänstefel att inte erbjuda dig en förlängning i det här läget? 

– (Skratt) Man vet inte hur Mähler tänker…

Thomas Maikkula avslutar:

– Det tar mycket tid att vara huvudtränare i Hockeyettan, speciellt när man arbetar heltid. Jag jobbar som huvudskyddsombud på GKN här i Köping samtidigt som ishockeyn tar 35-40 timmar i veckan. Det är tufft, speciellt när man har ett familjeliv att ta hand om. Vi får se hur det blir helt enkelt, men jag stänger inte dörren för att fortsätta i Surahammar.

Ishockey
05:49 | 17 april 2022
Tänk på: håll dig till ämnet, håll god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-