HISTORIA
12:00 | 24 september 2022

Theodor Dahl

Mannen som förändrade Köping.

Lyckholmska villan. Foto: Henrik Hansson

Vid spatserande i Fredhäll, sydvästra Kungsholmen i Stockholm, passerar jag en park och plötsligt noterar jag på en liten skylt ”Tora Dahls park”. Tora Dahl, tänker jag, är det inte hon som …?

Jag googlar snabbt namnet och exakt, där står bland annat att läsa: Tora Armida Dahl, gift Jaensson, född 9 juni 1886 död 30 januari 1982, var en svensk författare. Dahl skrev under sin levnad tjugoåtta böcker i genrerna prosa, essä och prosadikt och med en tonvikt på självbiografiskt skrivande och dotter till Theodor Dahl. Arkitekten som efter den stora köpingsbranden 1889 gjorde Köping till en ”riktig” stad.

Theodor Dahl föddes 1858 i Stockholm (död 1897). Pappan, Gustaf Dahl, som också var arkitekt (ritade bland annat Kungliga Biblioteket), gav sonen en gedigen utbildning på Konstakademien och även studier ute i Europa och i USA.

Herr Dahl startade sin karriär i Köping med att rita ett nytt apotekshus i slutet av 1880-talet. Tur i oturen så inträffade den stora stadsbranden 1889 och Theodor fick genast nya uppdrag. Han lär ha sagt att ”Staden ska inte bli tråkigt fosterländsk. Den ska bli europeisk med hus och gator som man blir glad åt att se.”

Jag har tidigare skildrat i Magazin24, bland annat i artiklar i samband med ”centrumdöden”, hur dynamiskt ett centrum är. Detta märker man speciellt när man studerat Theodor Dahls planer för Köping. Området kring Esplanaden var nämligen tänkt som paradgata och fortsätta över ån, gå över gamla stan och ner till Västra Långgatan.

Dahl hade förmodligen flertalet assistenter som hjälpte honom med alla de uppdrag han erhållit. Efter en intervju tidigt 2000-tal med byggmästaren och köpingsprofilen Rune Söderqvist, nämnde han att ”husen ser mer komplicerade ut än vad de är”. Rune menade att all den puts- och murarglädje som finns att beskåda på Theodor Dahls verk är i mångt och mycket prefabricerade stuckaturer, vilket säkert också påskyndade byggnationerna då Köping var i stort behov av bostäder efter branden. Oavsett så är dom vackra och sitter där fortfarande (på nästan alla hus).

Dahl led förmodligen av både tbc och syfilis. Den senare gjorde honom förvirrad och paranoid och han betraktades av många, i slutfasen av sitt liv, helt enkelt som sinnessjuk. Han ska ha fått extrema raseriutbrott och han sägs ha vandrat omkring på taken på de hus han skapat. ”Jag vill se mina verk”, var förklaringen, vilket man i och för sig gör bra från en takås.

Han blev till slut endast 39 år gammal. Kistan fördes i procession genom staden till Köpings kyrkogård av många sörjande. Märkligt nog finns inga spår kvar idag av hans gravplats. Inget vet alltså var han sista viloplats ligger.

Ett av T Dahls verk. Huset vid korsningen Östra Långgatan/Stora gatan i Köping. Fint med stuckatur eller utan? Döm själva. Så här ser samma byggnad ut idag (t.h).

Från löpet

Dagens lunch

Dagens lunch

Grattisannonser

Grattisannonser Boka en gratis grattisannons för publicering här på magazin24.se

Minnesannonser

Minnenannonser Välkommen att boka in din minnesannons på magazin24.se
+
-
ANNONS: Test innehåll med länk
Läs allt här Magazin24